Sille Kaya Islahi Projesi'nde Sona Gelindi

Sille Kaya Islahi Projesi'nde Sona Gelindi

Konya’nin önemli turizm merkezlerinden bir tanesi olan ve merkez Selçuklu ilçesinde bulunan Sille’de yürütülen ve Sille’yi kaya düsmesi kaynakli afet tehlikesinden kurtaran “Kaya Islahi Projesi”nde sona gelindi.

Geçmisten bu yana birçok farkli medeniyete ev sahipligi yapan ve önemli bir turizm degeri olan Sille’de tarihi doku bozulmadan, teknik gerekliliklere uygun olarak yürütülen “Sille Kaya Islahi Projesi” son dokunuslarla tamamlanacak ve Tarihi Kent Merkezi “Afete Maruz Bölge Statüsü”nden çikarilarak turizme hizmet etmeye devam edecek. Sille Baraji mesire alani ile yakin köylere hizmet eden, alternatifi olmayan, her gün yüzlerce araç ve tur otobüsünün kullandigi Baraj Caddesi ile birçok yapiyi da içine alan, 1. derece arkeolojik sit olarak tescil edilen afete maruz kayalik bölgede 2020 yilinda gerçeklesen kaya düsmesi olayi sonrasinda Selçuklu Belediyesi tarafindan “Sille Kaya Islahi Projesi” devreye alinmisti. Konya Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu tarafindan onaylanan ve Selçuklu Belediyesi Kent Tarihi ve Tanitimi Müdürlügü tarafindan yürütülen “Sille Kaya Islahi” projesiyle çok riskli büyük hacimli kaya bloklar kirilarak temizlendi, risk düzeyi daha düsük olan kaya bloklar güçlendirilmis kombine ag ile kaplanarak sabitlendi, 1000 kj ve 5000 kJ kapasiteli enerji sönümleyici çelik bariyerler derelere yapilan oluk bariyerler ve kaya tutucu toprakarme duvar insa edilerek muhtemel kaya düsmesi hadiselerinde yuvarlanan kaya bloklarin kent merkezine geçisi engellendi. 1. derece arkeolojik sit alanina en az müdahale gerektiren çözüm uygulamalari ile projede sona gelindi. Söz konusu bölgenin Cumhurbaskani Karari ile “Afete Maruz Bölge” statüsünden çikarilmasiyla proje tamamlanmis olacak.

“Sille Kaya Islahi Projesi’yle kaya düsme riskini ortadan kaldirdik”

Tarihi zenginlikleriyle Selçuklu’nun dünyaya açilan turizm kapisi olan Sille’de yürütülen “Sille Kaya Islahi Projesi” turizmin katma degerinin de artacagini ifade eden Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci, “Selçuklu Belediyesi olarak Sille’de bugüne kadar önemli islere imza attik ve bundan sonra da üzerine titredigimiz konularin basinda gelen turizmin gelismesi noktasinda bu hassasiyetimizi sürdürmeye devam edecegiz. Baraj Caddesinin üzerinde kalan yamaçlarda bulunan kayalik alan uzun yillardir afete maruz alan olarak belirlenmis vaziyetteydi. Sadece Baraj Caddesi degil hemen Baraj Caddesinin asagisinda kalan evlerin bulundugu bölgede ayni sekilde afete maruz alanin içindeydi. Sille bizim gözbebegimiz. 5 bin yillik tarihi olan bir alan. Böyle bir bölgede bu sekilde riskli bir alanin, afete maruz bir bölgenin de olmamasi gerekiyordu. Bu alan için uzun yillardir çalisiyoruz. Farkli etütler, projeler ve raporlamalar yapildi. Ama en son çalismayi 2019 yilinda baslattik ve 2019 yilindan itibaren bu bölgenin 3 boyutlu modeli çikartildi. Bütün kayalar tek tek tespit edildi. Hepsi numaralandirildi. Burada tehlike arz eden zaman içinde düsme ihtimali olan kayalar tespit edildi. Bunlarla ilgili raporlamalar yapildiktan sonra bütün kurumlarla, AFAD ile, Koruma Kurulumuzla, Büyüksehir Beledimiz ve Koruma Uygulama ve Denetim Bürolari (KUDEB) ile görüsmeler yapildi ve bütün bu görüsmeler neticesinde de bir proje ortaya çikti. Tüm bu asamalardan sonra projemizi uygulamaya basladik tehlike arz eden kayalari bertaraf ettik. Sadece üst taraftaki çalismalar degil, ayni zamanda alt tarafta da ilerleyen zamanda asagiya düsebilecek olan kayalarin olumsuz etkisinin olmamasi için çelik bariyerler ve Baraj Caddesi’nin üzerinde toprakarme duvar teskil edildi. Tüm bu uygulamalar icra edilirken Sille’nin tarihi siluetine de hiçbir zarar verilmedi. Bu çerçevede Sillemiz için yürüttügümüz ve kaya düsme riskinin ortadan kaldirilmasini hedefledigimiz ‘Sille Kaya Islahi Projesi’ ‘Afete Maruz Bölge’ statüsünün de kaldirilmasiyla amacimiza ulasmis olacagiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile