Simav’a Jeotermal Enerjili Sebze ve Meyve Kurutma Tesisi

Simav’a Jeotermal Enerjili Sebze ve Meyve Kurutma Tesisi

Kütahya'nın Simav ilçesinde 10 bin dolayında konut ve işyerinin ısıtılmasının yanında termal turizm ve seracılıkta yararlanılan jeotermal enerjinin kullanım alanı genişliyor.

Özel sektör Eynal kaplıcaları bölgesinde jeotermal enerjiden yararlanarak ihracata yönelik meyve ve sebze kurutma tesisi açıyor. Önümüzdeki yıl haziran ayında seri üretime başlayacak yaklaşık maliyeti 1 milyon TL’yi bulan ihracata yönelik tesiste kurutulacak çilek, kavun, karpuz, domates ve buna benzer diğer sebze ve meyvelerin AB ülkelerine ihraç edilmesi planlanıyor. İlk aşamada yıllık 60 ton meyve ve sebze kurutmayı hedefleyen tesiste incelemelerde bulunan Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, jeotermal enerjinin kullanım alanının genişlemesinden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

İlçede yatırım yapmak isteyen herkesin önünü açmak suretiyle istihdam oluşturmak, işsizliği önlemek, ilçe ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak istediklerini ifade eden Belediye Başkanı Kasım Karahan, bu tip tesislerin ilçede çoğalmasına katkı sağlamak için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Tesisin sahiplerinden Gıda Mühendisi Eren Özbayrak (30), “Yıllık 60 ton kapasiteli tesisimize hükümetimizin de büyük desteği oldu. 1 milyon TL’lik tesisimizde bölgeden temiz edeceğimiz kavun, karpuz, çilek ve domates başta olmak üzere çeşitli meyve ve sebzeleri jeotermal enerjiden yararlanmak suretiyle kurutup Almanya başta olmak üzere çeşitli AB ülkelerine ihracı hedefliyoruz. Bize destek sağlayan belediye başkanımız sayın Kasım Karahan ve bölge halkına teşekkür ediyoruz” dedi.

Tesisin diğer ortağı Gıda Mühendisi Mecnun Mert (30), “Ankara’dan gelip Simav’da yatırım yapıyoruz. Amacımız bölgeden temin edeceğimiz meyve ve sebzeleri kurutarak AB ülkelerine ihracatı hedefliyoruz. Bu sayede yaş olarak istediği gibi değer bulamayan meyve sebzeleri kurutarak ekonomik değerini artırmak suretiyle hem Simav halkının hem de kendimizin para kazanmasını hedefliyoruz” dedi.

400 metrekarelik kapalı bir alanı kaplayan tesisin ilerde genişleyebileceğine vurgu yapan işletme sahiplerinden Eren Özbayrak, “Kurutacağımız yıllık 60 tonluk meyve sebzenin karşılığı 600 ton yaş meyve sebze anlamına geliyor. Bugüne kadar ilkel yöntemler kurutulan meyve sebzeler yeterince değerlendirilemiyordu. Şimdi tesislerimizde üreteceğimiz ürünleri ihraç ederek hem ilçe, hem de ülke ekonomisine döviz girdisi sağlamayı hedefliyoruz. Asıl gayemiz bizimle birlikte Simav halkının cebine daha çok para girmesi” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile