Simav'da Deprem Paneli

Simav'da Deprem Paneli

Kütahya`nın Simav ilçesinde, Chp ilçe teşkilatı tarafından deprem paneli düzenlendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Prof. Dr, Birgül Ayman Güler`in yönettiği Belediye Yukarı düğün salonunda düzenlenen toplantıya; Uşak milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İstanbul Milletvekili Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Tamar, 9 Eylül Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müjgan Şalk konuşmacı olarak katılırken, Simav`ın DP`li Belediye Başkanı Kasım Karahan, DP Simavİlçe Başkanı Mehmet Yörük ve bazı belediye meclis üyeleri de dinleyici olarak hazır bulundu.

Simav`daki 19 Mayıstaki 5.9`luk deprem ve sonrasında hükümeti üzerine düşeni yapamamakla suçlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, toplantıyı Simav`da 19 Mayıs günü yaşanan deprem ve sonrasında hükümeti, üstüne düşen görevleri yapamadığı kanısında oldukları için düzenlediklerini söyledi

Birgül Ayman Güler, Hükümetin elbette hem Simav ilçesi hem Kütahya ili hem de ülke genelinde koşmaları gerekiyor. Koştu ama aynı Van depreminde olduğu gibi aralarında bir eş güdüm kuramadılar. Bizim de endişelerimizi daha da artıran şey, ağır hasar görmüş evler için TOKİ`nin yaptığı evler oldu. Bu evlerin fay hattı üzerinde olduğu duyumunu aldığımızda bunu soruşturmaya başladık. Biraz sonra TOKİ evleri ile gerçeği burada açıklığa kavuşturacağız. Başka bir şey esnafın uğradığı zararın bir şekilde telafiedilmesi gerektiğini söyledik. Burada KOSGEB kredilerinin hayata geçirilmesi bakımından hükümet çok ayak diredi

Orta dereceli hasarlı evdir diyerek o evlerin sakinlerin hayatlarını sürdürmelerine yardımcı olacak destekleri sunmakta çok geç kaldılar. Bu destekleri sunma konusunda çok istekli değillerdi doğrusu. Oysa burası birinci deprem bölgesi. Depremin ne tür sonuçlar oluşturduğu biz en yakın tarihte Marmara depreminde yaşadık. Van depremi ile birlikte Simav depreminin küllenmemiş olan endişe ve acısı bu meselenin peşinden gitmemizi bir kez daha hatırlatmış oldu. Bu gün CHP olarak bu nedenle buradayız. Bazı soruönergeleri verdik. Kamu kuruluşlarına bilgi edindirme çerçevesinde sorular sorduk. Sizin aklınızda olan sizin sorunlarınızı aydınlığa çıkarmaya çalıştık. Ve hükümetin üstelik de hemen hemen nerdeyse tüm Kütahya milletvekillerine sahip olan hükümetin Kütahya`ya sahip olması gerektiğini kendisine hatırlattık. Ben Kütahya`nın gönüllü vekiliyim. Deprem ile ilgili konuların üzerine gideceğiz. Türkiye`nin her yerinde deprem var. Bu sorunlar sadece Simav`ın değil, Türkiye`nin sorunlarıdır. Müteahhide parakazandırma yerine kendi evinde oturma hakkını da insanlara savunabilelim. Simav`a yetişir mi,vereceğimiz mücadele bilmem, ama bunu mutlaka kanun maddesi olarak haline getirmeyi becereceğiz. Çünkü bu gerçekten bir çözümdür. Bu doğru çözümdür. Sanırım akıllı insanlar var iktidar partisi içinde de. Onlar bu çözümün doğruluğunu görürler" dedi.

Depremin insan üzerinde oluşturduğu travmalardan söz eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Ana Bilim dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Müge Tamar, "Kaüygı çağında yaşıyoruz" dedi. Deprem oluşumu hakkında salondakileri bilgilendiren 9 Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müjgan Şalk, " Simav birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Üzerinde yaşadığımız yer kabuğu 7 büyük birkaç da küçük levhalardan oluşuyor. Bu levhalar canlı bir varlık gibi iç ve dışyapısını yavaş ve hızlı hareketlerle değiştiriyorlar. Yavaş hareketleri biz hissetmiyoruz. Ama hızlı hareketleri hissediyoruz. Birbirleriyle yaklaşıyorlar, çarpışıyorlar, birbirlerinden uzaklaşıyorlar. Yeni levhalar oluşturuyorlar. Bu hareketlerin sonucunda depremler oluşuyor. 1,5 yılda bir şiddetli, 3 yılda bir daha şiddetli, yaklaşık da 30-40 yılda bir de yıkıcı depremler oluşuyor. Yani depremden kaçışımız yok. Bizler daha güvenli nasıl yaşarızı sorgulamamız gerekiyor. Ve bunun için de önlemler almamızgerekiyor. Ama bizim kendimizin yapmamız gerekenler var. Bir de yöneticilerimizin yapması gerekenler var. Bunları onlardan istemeliyiz Deprem değil, mühendislik almamış dayanıksız binalar öldürür" dedi.

İstanbul milletvekili Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, "AFAD bizi hayal kırıklığına uğrattı. Böyle bir kurumun oluşmasını bizde istemiştik. Fakat bu kurum bizi hayal kırıklığına uğrattı. Özellikle Van depreminde. Özellikle 19 Mayıstaki deprem Simav hattımı, yoksa Naşa fay zonunda mı meydana geldi, bilinmiyor. İkisi de ciddi deprem üretecek fay zonları. Biz CHP olarak buradaki sorunları izleyeceğiz ve sorunların çözümünde elimizden geleni yapacağı. Buna söz veriyoruz" dedi.

Uşak milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, "Biz Mecliste sizin sesiniz soluğunuz olmaya çalışıyoruz. Yapılması gerekenlere de orada parmak basmak istiyoruz. Burada yapılan TOKİ konutları ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sorduk. TOKİ yeni yapılan konutların Naşa Fay Zonu üzerinde olduğunu açıkladı. Bu gerçeği bilmeniz gerekir. Bunun dışında hükümete deprem vergileri ile ilgili sorduğumuz sorular var. Deprem vergileri ile ilgili bu rakamlara göre 40 milyar lira nereye harcanmıştır ?. Maliye BakanımızSayın Mehmet Şimşek deprem vergilerinden elde edilen gelirin otoyollar, hava yolları, demir yolları, eğitim ve sağlığa harcandığını belirtti. Elbette buralara da harcanması gerekiyor. Ancak genel vergiler var. 40 Milyar lira depremzedelere harcanmış olsaydı, depremzedeler bu günkü halde olmazlardı" dedi.

Toplantı sonunda vatandaşlar deprem ile ilgili kafalarına takılan sorulara yanıtlar aldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile