Kütahya Simav'da jeotermal enerjiyi, ısıtma, turizm ve seracılık alanında kullanan belediye başkanları, ruhsatlandırma alanında uğradıklara haksızlıklara karşı bir araya gelerek, ortak hareket etme kararı aldı.
Simav Bölgesel Jeotermal Gelişim Politikası Çalıştayı sonuç bildirgesinin açıklandığı Öğretmen Evi Salonunda düzenlenen toplantıda bir araya gelen Simav'ın DP'li Belediye Başkanı Kasım Karahan, Çitgöl beldesinin AK Partili Belediye Başkanı Recep Yalçın, Naşa beldesinin MHP'li Belediye Başkanı Kadir Bütüner, Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Simav Jeotermal Sahası arama ruhsatı süresinin, Kütahya İl Özel İdaresi tarafından Şubat 2013 tarihine kadar uzatılması kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Kütahya İl Özel İdaresinin Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin Simav jeotermal sahası arama ruhsatını 2013 yılına kadar uzatmasını yangından mal kaçırmak olarak yorumlayan belediye başkanları, jeotermal enerji konusunda ilçe ve beldelerinin çıkarlarını korumak için bundan sonra birlikte hareket etme kararı aldıklarını açıkladı.
Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, jeotermal enerji ile ısıttıkları 8 bin konutu bu yıl 10 bin konuta çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Karahan, " Jeotermal kaynakları önce sahipleri kullanmalı. Bu enerjiden ilk yararlanacaklar o bölgenin insanlarıdır. Başkalarına rant açmak yöre insanının kabul edebileceği bir şey değildir. Bu kaynaklarımızı Simav halkı olarak kullanmak için mücadele vereceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.
Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin Simav Jeotermal Sahasın arama ruhsatının 2013 yılına kadar uzatılmasına sert tepki gösteren Çitgöl'ün AK Partili Belediye Başkanı Recep Yalçın, " Kütahya İl Özel İdaresi yangından mal kaçırır gibi ruhsat kesiyor. İşin takipçisiyiz. Haksızlığa uğradık. Kaynaklarımıza el değdirtmeyiz. Bu bizim meselemiz. Önümüzdeki süreçte bu meseleyi kökünden çözmek istiyoruz" dedi.
Bölgesinde çıkan jeotermal enerjiyi şimdilik termal turizm alanında kullandıklarına dikkat çeken Naşa'nın MHP'li Belediye Başkanı Kadir Bütüner'de," Jeotermal enerji Naşa için her şey demektir. Şimdilik sadece termal turizm alanında kullandığımız enerjimizi yakın bir gelecekte seracılık alanında ve ardından da beldemizin ısıtılmasında kullanacağız. Bize danışılmadan ruhsat tarihinin uzatılmasına bir anlam veremiyoruz. Biz bölgemizde yapılacak yatırımlara karşı değiliz. Ancak belediyemizin görüşü alınmalıydı. Bu yapılmadı. Sorunlarımıza sahip çıkmak bizim görevimiz" dedi.
Simav'da Jeotermal İçin Ortak Tavır
Kütahya Simav'da jeotermal enerjiyi, ısıtma, turizm ve seracılık alanında kullanan belediye başkanları, ruhsatlandırma alanında uğradıklara haksızlıklara karşı bir araya gelerek, ortak hareket etme kararı aldı