Simav’da Protokol Seminerine Yoğun İlgi

Kütahya’nın Termal Turizmde iddialı ilçesi Simav’da belediyenin desteğiyle Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Başkanlığı (TODAİE) Öğretim Görevlisi Nihat Aytürk tarafından “Protokol Yönetimi” semineri verildi.


Belediye Yeni Düğün Salonunda iki oturum halinde düzenlenen 4 saatlik seminere Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan’nın yanı sıra aralarında hakim savcı, emniyet müdürü, belde belediye başkanı, daire müdürleri ile çeşitli kurumlarda görev yapan 54 kamu görevlisi katıldı.

Seminer sonrasında katılımcılara Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan tarafından sertifika takdim edildi.

PROTOKOLÜN ANLAM VE ÖNEMİ
Nihat Aytürk Belediye Yeni Düğün Salonunda yapılan "Protokol Seminerinde" kamusal ve kurumsal yaşamda protokol ve davranış kuralları konusunda ayrıntılı bilgiler verdi. Kamusal ve kurumsal yaşamda protokolün anlam ve öneminin şekil ve usul olduğunu ifade eden Aytürk, protokolün amacının onuru ve itibarı korumak olduğunu ve yüzde 1 hatanın yüzde 99 başarıyı götürdüğünü dile getirdi. Kamusal ve kurumsal yaşamda protokol kuralı olarak takım elbise giymenin adabı olduğunu söyleyen Aytürk, örnek olarak siyah takım elbise altına beyaz çorap giyilemeyeceğini söyledi.

Aytürk "Her üniversitede protokol kuralları beş alanda uygulanır. Bunlar: makamda, resmi toplantılarda, resmi törenlerde, resmi davetlerde ve resmi arabadadır." dedi.

Ayrıca "Protokol kuralları beş konuda uygulanır." diyen Aytürk bunları şöyle sıraladı: "Giyim (Resmi kıyafet), konuşma, davranış, karşılama, ağırlama, uğurlama ve yeme-içme."

PROTOKOLDE TEMEL İLKELER
Nihat Aytürk protokolün ilkelerini ise "Protokolde davranış olarak saygı ve nezaket esastır. Üstleri konukları ve hanımları saymak esastır. Saygı duyulmaz gösterilir. Bireysel, kurumsal ve ulusal onuru ve itibarı korumak esastır. Protokol kurallarına uymak kişinin, kurumun ve devletin onur ve itibarını arttırır. Kişiye, kuruma hak ettiği ve layık olduğu önemi ve değeri vermek esastır. Cumhurbaşkanını Başbakanı sevmemek hakarettir." diyerek sıraladı.

TEMSİL YETKİSİ VE NİTELİĞİ
Aytürk "Rektör, Rektörün eşi, Rektör Vekili, Rektör Yardımcıları, Genel Sekreter ve Temsilci, üniversitede temsil yetkisine sahiptir. Fakat bunlardan Rektör eşinin, rektör olmadan tek başına bir temsil yetkisi yoktur. Temsilci ise unvanı kadar temsil yetkisine sahiptir. Aynı zamanda kişinin temsil niteliği; kılık kıyafeti, konuşması, davranışı, oturuşu ve yeme-içmesi ile ortaya çıkar. Bir kurumu; binası, giriş kapısı, makam odası, makam arabası, bayrağı temsil eder. Bir yöneticiyi ise eşi, danışma görevlisi, sekreteri, hizmetlisi ve şoförü temsil eder." şeklinde dile getirdi.

MAKAMDA İKRAM
Makamda ikram konusunda önemli bilgiler veren Aytürk "Makamda yapılan ikramlar Rektörü temsil eder. Ne içersiniz? şeklinde sorular sorulmaz. Örneğin, çay mı kahve mi alırsınız diye sorulur ve bunları odacı veya sekreter soramaz makam sahibi olan Rektör sorar. Misafir ne içiyorsa ev sahibi de aynısını içer. Kahve ikram etmek konuğuna verdiğin önemi gösterir. Fakat nar suyu en makbul olanıdır. Makam sahibi, hanım ve üst yemeğe veya içmeye başlamadan astlar başlayamaz. Yemek yenilen masa protokolde dikdörtgen olmalıdır." dedi.

MAKAM VE KURUMSAL UNVAN ESASTIR
Eşitlerarası makamlara sahip olan kişiler; davetlerde, resmi görüşmelerde, toplantılarda, karşılamalarda ve ikramlarda düzey eşitliği, denklik ve karşılılık esastır diyen Aytürk "Protokolde kadın-erkek, genç-yaşlı ayrımı yoktur. Her makam sahibi yetkisine göre alt veya üsttür. Alt makam sahibi bir kadın sadece kadın olduğu için üst makamlara sahip olan erkek yöneticiler tarafından gereğinden fazla ilgi göremez. Böyle bir durum söz konusu olduğunda üst makam sahibi kendi makamını küçümsemiş sayılır." ifadelerini kullandı.

MAKAM ODASI NASIL OLMALIDIR
Makam odasında olması gereken unsurlardan bahseden Aytürk "Öncelikle makam odası kurumsal temsil merkezidir. Makamda bayrak bulundurmak zorunludur. Örneğin; Rektörler masalarının sağında Türk Bayrağı'nı, solunda üniversite bayrağını bulundurmalı. Ayrıca makam odalarında "Hereke" halı olması zorunludur. Çünkü Türk geleneğini ve milli değerleri temsil eder. Rektör odasına Atatürk fotoğrafı koymak zorunludur ve Atatürk’ün fotoğrafının asılı olduğu duvara başka hiçbir şey asılmaz." diye konuştu.

Rektörün koltuğuna yalnızca Cumhurbaşkanının oturabileceğini dile getiren TODAİE Kamu Yönetimi Uzmanı Aytürk "Rektör gittiği her yerde Cumhurbaşkanını temsil eder. Bunun için Rektör koltuğuna kimseyi oturtamaz. Aksi takdirde makamına ihanet etmiş sayılır." şeklinde konuştu.

Yabancı ülke temsilcileri ile yapılan resmi görüşmelerde resmi toplantı ve resmi yemeklerde her iki ülke bayrağının da masada bulunmasının zorunlu olduğunu ve gidilen ziyaretlerde sayısal olarak iki tarafın eşit olması gerektiğini aktaran Aytürk "Bütün davranışlar özel, sosyal ve resmi hayatta birbirinden farklıdır. Resmi hayatta tevazu etmek acizliktir. Ayrıca resmi hayatta üste hatır sorulmaz tebrik edilmez, üst asta hatırını sorarsa ödül sayılır, telefon konuşmalarında telefonu üst kapatır." ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile