Simav'da yeni deprem riski var mı?

Simav'da yeni deprem riski var mı?

Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, Türkiye'de paniğe yol açtı. Simav'daki bu deprem, başka bir büyük depremi tetikler mi? Simav'da yeni deprem riski var mı? İşte Deprem Uzmanı Prof. Haluk Eyidoğan'ın yanıtı.

NTV'nin haber kuşağında soruları yanıtlayan Deprem Uzmanı Prof. Haluk Eyidoğan, Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.

"Kütahya Simav'da yeni deprem riski var mı ve evleri hasar görmemiş olanların geceyi dışarıda geçirmesine gerek var mı" sorusuna Eyidoğan, "Elimizdeki bilgi ve bulgulara göre, bu depremden ilk olan 5.9'den daha büyük bir deprem için bir şey söyleyemeyiz. Ancak bunu ana şok kabul ederek, artçı depremlerin izlenmesi gerekiyor. Sanıyorum Kandilli de bunu yapıyor" diye cevap verdi.

"Özellikle Ege bölgesinde büyük depremlerden ya da orta depremlerden sonra artçı depremlerin, çok sayıda olduğunu biliyoruz ve yaygın şekilde çok sayıda artçı deprem olur" diye konuşan Eyidoğan şöyle devam etti:

"Bu bölgede de görüyoruz, son 12 saatte 4'den büyük 8 ya da 9 deprem oldu. O nedenle artçı depremlerin bir müddet daha süreceğini kabul edersek, bölgede özellikle hasarlı yapılara girilmemesi, bakanlığın ya da yerel yönetimlerin hasar tespiti sonuçlarının hızla tamamlanması ve bu hasar tespitlerine göre, binaların içine girilebilir ya da girilemez sınıflamasının yapılması lazım. Gözle görülür hasar almış yapılardan da bir müdde uzak durmakta yarar var. Artçı şokların her ne kadar sayısı önümüzdeki günlerde giderek azalacaksa da, hala 4 - 4.5 büyüklüğünde artçı deprem olma olasılığı yüksek."

"TÜRKİYE'DE DEPREM TEHLİKESİ HER ZAMAN VAR"

"Bağımsız bir deprem olasılığı var mı? sorusuna da Eyidoğan, "Bölge 1.derece deprem bölgesidir. Her zaman bu büyüklükte depremler olabilir. Ama bu depremin bir başka büyük depremi tetikleyeceği konusu tamamen spekülasyondur. Bu konuda bilimsel bir taratışma ortamı yaratmak şu anda mümkün değil. Ancak kandilli artçı deprem dağılımlarını izliyor" yanıtını verdi.

Büyük depremi tetikleme konusundaki spekülasyonların çok ciddiye alınmaması gerektiğini vurgulayan Eyidoğan, Türkiye'nin geneli için her zaman deprem tehlikesi olduğunu söyledi. Türkiye genelinde son 11 yılda 6.5'dan daha büyük bir deprem olmadığına işaret eden Eyidoğan, "Dolayısıyla olaya böyle baktığımız zaman, Kütahya çevresindeki büyük deprem tehlikesi neyse, diğer Türkiye'nin 1. derece deprem bölgelerinde de deprem tehlikesi aynıdır. O nedenle şu an da üzerinde yoğunlaşmamız gereken konulardan bir tanesi, bir an önce hasar tespitlerini yapmak, halkı bilgilendirmek, halka nerede duracağını, depremde ne yapacağı konusunda bilgilendirmek ve paniğe sürekleyecek spekülasyonlardan da uzak durmak" önerilerinde bulundu.

BEYAZ GAZETE
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile