Ahlat'ta vatandaşlar bağ ve bahçelerinde bulunan çeşitli ağaçların budama işlemlerine başladı.
Ağaçlar için son derece önem taşıyan budama işlemine başlayan vatandaşlar, bu çalışmanın baharın müjdecisi olduğunu ve budamanın mutlaka zamanında yapılması gerektiğini belirtti.
Ahlat’ta kendi ağaçlarını budayan Ramazan Toros,, bahçelerindeki ağaçları budayarak elde ettiği çalı-çırpı ve odunları yakacak olarak kullanacaklarını söyledi.
Havaların hala ısınmadığını anlatan Toros, yakacak telaşının havaların ısınmasıyla birlikte son bulacağı ifade etti Vatandaşlar ise, ilkbahar ile birlikte hem ağaçlarında budama yaprak kuruyan dallarından arındırdıklarını hem de sobaları tutturacak odun parçacıklarını temin ettiklerini belirtiyor.
Ahlat Ziraat Odası'na bağlı ziraat mühendisleri ise, budamanın meyve ağaçlarından alınacak ürünün kalitesi açısından da oldukça önemli olduğunu vurguladı. Budama ile ağaç üzerindeki gereksiz obur dallar alınarak meyveli kısımların ısı ve ışık görmesinin sağlandığını, bunun da erkencilik ve renklenme açısından önem taşıdığı belirten ziraat mühendisleri "Bölgemizde meyve ağaçlarını budamak için en uygun dönem ilkbahar gelişme periyodunun başlamasından önceki erken ilkbahar dönemdir" dedi.
BUDAMANIN FAYDALARI Ağaç güçlenir ve hastalıklara karşı direnci artar. Kurumuş, hastalıklı ve haşeratlı dallar ayıklanmış olur. Şehir aydınlatma tellerine çok yaklaşan yada temas eden, pencerenin önünü kapatan ve benzer durumlardaki istenmeyen dallar kesilerek oluşması muhtemel riskler önceden önlenmiş olur. Ağacın daha fazla güneş ışığı alması sağlanmış olur. Bitkinin fiziksel görünümüne yön verilerek, daha dengeli ve kaliteli bir gövde yapısına kavuşturulmuş olur .
Şimdi Ağaç Budama Zamanı
Bitlis’in Ahlat İlçesinde havaların ısınması, ağaçların erken budanmasına vesile oldu.