Şimşek'ten seçim ekonomisi sinyali

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek genel seçimler nedeniyle 2011 yılının ilk yarısında daha fazla harcama yapılabileceğini açıkladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek genel seçimler nedeniyle 2011 yılının ilk yarısında daha fazla harcama yapılabileceğini açıkladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011’in seçim yılı olduğunu belirterek, “Bu nedenle yılın ilk yarısında biraz daha fazla harcamayı planlayabiliriz. İkinci yarısında biraz daha disiplinli olmayı planlıyoruz” dedi.
The Economist’in dün düzenlediği ‘Değişim Sürecinde Türkiye-Türk Hükümetiyle 18. Yuvarlak Masa Toplantısı’nda Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri anlattı. THY Genel Müdürü Temel Kotil, TAV Başkanı Sani Şener’in de katıldığı toplantıda Şimşek, seçim ekonomisi sinyali verdi. 

2009’un son çeyreğinden itibaren Türkiye’nin güçlü büyüme hızına kavuştuğunu söyleyen Bakan Şimşek şunları söyledi:
“Çok güçlü bir şekilde toparlandık. Bu bir, tabiri caizse ‘ölü kedinin sıçraması’ mıdır? Aslında büyüme zafiyetlere sahip mi? Evet, zafiyetleri var. Bu çift haneli büyüme hızını sürdüremeyeceğiz. Hep böyle gitmeyecek. Çünkü bunu destekleyecek tasarrufumuz yok. Ana yapısal problemlerimizi çözmüş değiliz. Ama büyüme yine de önümüzdeki yıllarda güçlü olarak devam edecek” dedi.
Şimşek, 2011 bütçesini hazırladıklarını anımsatarak, “Orada yüzde 2,8’lik merkezi hükümet açığı bekliyoruz. Durum kontrol altında” diye konuştu. Şimşek, 2011 yılı bütçesiyle ilgili tahminlerin oldukça realist olduğunu söyleyebileceğini, gelirlerde artış olacağını ve ek önlem aldıklarını, % 4,5’luk büyüme beklendiğini, bunun da gerçekçi bir olduğunu söyledi. Şimşek, “Küresel ekonomiye, bölgemize baktığımızda bunun ihtiyatlı bir tahmin olduğunu görüyoruz. Evet, biraz dikkatli olmalıyız. Tek yapmamız gereken şu; gelecek yıl seçim yılı. Bu nedenle yılın ilk yarısında biraz daha fazla harcamayı planlayabiliriz. İkinci yarısında biraz daha disiplinli olmayı planlıyoruz” dedi. 

Kendi uçağımızı yaparız 
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, 2010’u 30 milyon yolcu ve 6 milyar dolar ciro ile kapatmayı beklediklerini bildirerek 2011 yılında yüzde 25 büyüme hedefleri bulunduğunu kaydetti. Kotil, Türkiye’nin kendi uçağını 5-10 yıl arasında yapabileceğini belirtti.

‘Kamu bankalarında üç kritik adım atacağız’
Hükümet, kamu bankalarının özelleştirilmesi ile ilgili olarak süreci hızlandırdığının da işaretini verdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, The Economist’in toplantısında yaptığı açıklamada “Kamu bankalarıyla ilgili atacağımız adımların her biri önemli olacak, her biri ses getirecek” diye konuştu.
Babacan bu adımları şöyle sıraladı: Halk Bankası ve Vakıf Bank’ın yüzde 25’lik halka açık payı artırılacak. Ziraat Bankası ve diğerleri ile ilgili halka arz süreci başlatılacak. Babacan, şu anda özelleştirme sürecinin zamanlaması üzerine çalıştıklarını da belirtti. Babacan, Özelleştirme İdaresi ile kamu bankalarının sürekli çalışma içinde olduğunu, ancak uygun zamanı ve uygun ortamı yakalamaya çalıştıklarını vurguladı.
Gazetecilerin borçların yeniden yapılandırmasıyla ilgili soruları üzerine Babacan, “Telafisi mümkün olmayan, bir af anlamına gelebilecek, hataların tekrarını beraberinde getirebilecek adımlar atmak istemiyoruz” diyerek pek çok kesimden gelen talepleri değerlendirmeye çalıştıklarını belirtti. Toplam tahsilatla ilgili spekülasyonların da ‘havada uçuştuğunu’ söyleyen Babacan, bu rakamlara güvenmemek gerektiğini dile getirdi.

Gelir İdaresi’yle konuşmam lazım
Bakan Şimşek, bankaların KKDF artışını tüketicinin eski kredilerine de yansıtması üzerine sorulan bir soruyu şöyle yanıtladı: “O konuyu Gelir İdaresi ile konuşmamız lazım. Muhtemelen onun bir mantığı vardır.”  İSTANBUL / ANADOLU AJANSI

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile