Simsir Güvesi Zararlisiyla Mücadelede Biyolojik Çalismalar Sürüyor

Simsir Güvesi Zararlisiyla Mücadelede Biyolojik Çalismalar Sürüyor

Bartin Ulus Ilçesinde Simsir güvesi zararlisiyla mücadelede biyolojik çalismalar sürüyor.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroglu, Bartin’in Ulus Ilçe Orman Isletme Müdürlügü’ne ziyaretlerde bulunduktan sonra Ulus Dorucasahinci köyü Demirören mevkiindeki orman sahasinda biyolojik mücadele etkinliginde orman personeli ile bir araya araya geldi. Faruk Bayraktaroglu, "Bugün Ulus isletme müdürlügümüzde simsir güvesini parazitleyeci Bracon hebetor üreterek biyolojik mücadele çalismalarina basladi.

Gökçebey’de orman zararlilariyla laboratuvarimizda degerli arkadaslarimizla birlikte hocalarimiz, sag olsun Bartin Orman Fakültesi Doçent Doktor Yafes Yildiz hocamizin katkilariyla, Ankara Üniversitesi destek aliyoruz. Bununla ilgili teknik bilgileri hocamiz Doçent Doktor Yafes Yildiz hocamiz bilgi verecek. Bizim amacimiz tabii dogada hiçbir zaman zararli böcegin tamamen yok edilmesi mümkün degil. Daha önce de kestane gal arisinda bahsettigim gibi burada önemli olan zarar esiginin altina düsürmek epidemi yapmasini engellemek ve biyolojik mücadeleyi dengeli durumuna getirmek yani dogaya uygun ormancilik anlayisi içerisinde faydali böcekleri de üreterek bu dogaya salonuna bugün gerçeklestirecegiz ben emegi geçen hocalarimiza kendi personelimize çok tesekkür ediyorum" dedi.



Bartin Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim üyesi Doçent Dr. Yafes Yildiz ise Simsir güvesiyle ilgili konusmasinda, "Bölge Müdürümüzün de bahsettigi gibi zararli Bartin Amasra yine simsirin bol oldugu bu taraflarda Ulus’ta da yogun olarak bulunmaktaydi. Ama su an sahanin gerçekten eski haline daha dogrusu sürgünleri görmek ümit verici. Bir durum çünkü çogu alan artik agaçlarin kurumaya yüz tuttu arazi engebeli yapisindan gelen bir güve türü dedigimiz mücadele sartlari zor böcegimiz yurt disindan yine diger böceklerimiz oldugu gibi istilaci böcek türü. Yurt disindan gelen bir kelebek türü larvalari zararli formunda larvalar simsirlerin yapraklarini yemek suretiyle tamamen yapraksiz hale getiriyorlar ve hatta yaprak kalmadigi zaman gövdede kambiyum tabakasina zarar yaparak yine agacin kurumasina neden oluyor bugün yeseren su gördügümüz sürgünler muhtemelen kambiyum tabakasi zarar görmemis agaçlarin yeniden rehabilite edebiliriz. Biliyorsunuz Bu alanlarda orman alanlarinda kimyasal mücadele yapilmasi olanaklar bulunmamaktadir Kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir daha önce biz basta Ulus ilçesinde bazi alanlarda mücadeleler yapildi" dedi.

Anavatani Asya olan bu tür 2006 yilinda Almanya ve bunu takip eden yil 2007’de Hollanda’da görülmüs ve hizli bir sekilde diger ülkelere yayildi. Türkiye için egzotik bir tür olan simsir güvesi ilk kez 2011 yilinda Istanbul’da Sariyer’deki park ve bahçelerde; 2015 yilinda Düzce’de ve Artvin’de, 2016 yilinda ise Bartin’da varligi tespit edildi. Bu yildan itibaren Bati Karadeniz Bölgesindeki yayilisi hizla devam etti. Bu istilaci böcegin Simsir türünün bulundugu tüm Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde siddetli zarar yaptigi, simsir alanlarinin önemli bir kismini kuruttugu görüldü.

Ayrica Iç Anadolu Bölgesine geçerek 2017-2018 yillarinda Ankara, Nigde ve Kirsehir’de peyzaj alanlarinda ve parklardaki simsirlerde zarar yaparak yayilisini sürdürdü.

Ulus Orman Isletme Müdürlügü Samatlar ve Abdipasa Orman Isletme Sefligi sinirlarinda bulunan simsir sahalarinda havalarin isinmasiyla Simsir Güvesi (Cydalima perspectalis)’nin larvasina rastlanildi. Biyolojik mücadele açisindan faydali parazitoitimizin sahaya salinmasi için 1 adet falkon tüpünde içinde Bracon hebetor tarafindan parazitlendi. Çikisa hazir 20 adet konukçu Ephestia kuehniella larvasi olacak sekilde 95 adet falkon tüpü salimdan 10 gün önce hazirlandi.

Samatlar Orman Isletme Sefligi 67’nolu bölme Demirören mevkisinde; hazirlanan falkon tüplerinden çikisa hazir 950 adet Bracon hebetor’un simsir güvesi tirtillarini parazitleyerek ergin olmalarini engellemek üzere dogaya sahadaki agaçlara özel aparatlarla sabitlenerek salinim yapildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile