'Sınav değil, kopya çekenin sınavı iptal olacak'

'Sınav değil, kopya çekenin sınavı iptal olacak'

Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndaki (KPSS) kopya skandalının ardından, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) da kopya çekildiği ortaya çıktı.

KPSS soruşturmasını da sürdüren Yükseköğretim Kurulu (YÖK), YGS matematik soruları cevaplarının cep telefonu mesajı olarak bazı adaylara gönderildiği iddiası üzerine yeni bir inceleme başlattı. 16 ilde başlatılan soruşturmaya ilişkin bilgi veren YÖK yetkilileri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın YGS için inceleme talimatı verdiğini bildirdi. İddialarla ilgili üniversiteye kayıt işlemlerinin iptaline ilişkin karar alınmadığı belirtilirken YÖK, YGS incelemesini emniyetin yürüttüğü soruşturmaya göre şekillendirecek.

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan telefonlara çıkmazken ÖSYM Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Zaman'a şu an YGS'nin tümden iptalini gerektirecek bir durum olmadığını açıkladı. YGS'de sınav öncesinde soruların dağıtılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını savunan Çavuşoğlu, "Sınav anında cep telefonlarına gelen mesajlarla kopya çekildiğine dair iddialar var. Bunlar kesinlik kazanırsa bu kişilerin sınavlarını iptal ederiz." dedi. Sınav anında kopyanın daha çok 'kol saati cep telefonları' ile çekildiğini anlatan Çavuşoğlu, kendisinin de son sınavda bu şekilde bir adayı yakaladığını ve savcılığa teslim ettiğini belirtti. Çavuşoğlu, "Birileri sınavda soruları çözüp dışarı erken çıkıyor, sonrasında anlaştığı kişilere cevapları gönderiyor." diye konuştu. Sınavlarda cep telefonu yasağı bulunuyor. Ancak saat mi cep telefonu mu olduğu ilk bakışta fark edilmeyen bu telefonlar, aramalarda dikkatlerden kaçıyor. ÖSYM'nin bundan sonraki sınavlarda bu telefonlara özel dikkat edeceği belirtiliyor.

Bu arada polisin yürüttüğü KPSS soruşturması kapsamında ÖSYM'nin sorular dahil bilgisayar bilgilerine el koyması üzerine güvenlik zafiyeti oluşacağı gerekçesiyle 18-19 Eylül'de yapılacak Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile 26 Eylül'de yapılacak ortaöğretim ve önlisans mezunlarının gireceği KPSS'nin ertelenmesi bekleniyor. Öte yandan KPSS sorularının sızdığı yönündeki iddiayı araştıran YÖK Denetleme Kurulu, ÖSYM'nin bilgisayarlarını ve iddialara adı karışan üyelerin bilgilerini incelemeye devam ediyor.

ZAMAN
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile