Yıldırım, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki F tipi, kadın ve çocuk cezaevi ile mahkumların çalıştırıldığı iş atölyelerini basına tanıttı.
Türkiye'de son 10 yılda devam eden ceza infaz alanlarında yapılan ciddi değişim ve reform çalışmalarının, uygulama alanında paylaşılmasını istediklerini belirten Yıldırım, fiziki ve alt yapı çalışmalarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Türkiye ceza infaz kurumlarında 173 bin hükümlü ve tutukluyu barındırıyoruz. Yaklaşık 51 bin personelimiz ile bu hizmeti yürütmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 6 bin 500 hükümlü ve tutukluyu da Sincan Ceza İnfaz Kurumlarında barındırıyoruz. Çağdaş bir ceza infaz hizmetinin olmazsa olmazı alt yapı olan fiziki yapılardır. Bu sebeple son yıllık değişim dönüşüm hareketinin ilk adımı temel infaz anlayışının değişmesinden sonra, fiziki yapıların iyileştirilmesidir. Bu noktada geçtiğimiz 2002-2015 yılları arasında 260 ceza infaz kurumumuz kapatılarak, yerlerine daha yüksek kapasiteli 106 ceza infaz kurumu yapılmıştır. 2015-2019 yılları arasında da 142 ceza infaz kurumunun daha kapatılması planlanmaktadır. Kapatılmalarının ana nedeni, çağdaş infaz hizmetlerinin verilmesine müsait olmayışı, kişi hakları açısından uygun elverişli olmamalarıdır. Çağ dışı kalmış olmalarıdır."
Sincan Ceza İnfaz Kurumlarında 9 farklı kategoride kurum bulunduğunu kaydeden Yıldırım, "İkisi F tipi yüksek güvenlikli kurumlardır, ikisi L tipi, bir T tipi, bir kadın kapalı cezaevi, bir çocuk ceza infaz kurumu, çocuk açık ceza evi diye ifade edilen çocuk eğitimevi bulunmakta, bir de açık ceza infaz kurumu var" diye konuştu.
Sincan Ceza İnfaz Kurumlarında 2 bin 500 personelin görev yaptığını, bunlar arasında uzman personel, öğretmen, psikolog ve sosyal çalışmacılar bulunduğunu belirten Yıldırım, "Kampüste açık öğretim ortaokulundan lisesine kadar, örgün eğitimine kadar, biliyorsunuz açık cezaevlerinden örgün eğitime devam mümkün, toplam bin 169 öğrencimiz var. Yine bu kampüste yaklaşık 400 hükümlü ve tutuklu sigortalı olarak İş Yurtları faaliyetlerinde çalışıyor" bilgisini verdi.
Kampüste bir de hastane bulunduğunu aktaran Yıldırım, "Bu kampüs hastanesinde 15 hekim görev yapıyor, 10'u uzman doktor olmak üzere, 33 de yardımcı sağlık personelimiz görev yapıyor. Bu hastaneye aylık ortalama 3 bin 500 hasta müracaatımız var" dedi.
-Sincan cezaevinin iş atölyeleri
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yıldırım, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde yer alan Çocuk Ceza İnfaz Kurumundaki resim atölyesi, okuma yazma kursu, Kuran kursu ve psikolojik destek verilen bölümleri basın mensuplarına gezdirdi.
Çocuk ceza infaz kurumlarındaki bölümler 288 kamera ile 24 saat takip ediliyor, bu kayıtlarda 6 aylık geriye dönük arşiv yapılıyor.
Dış avluda voleybol sahası bulunan çocuk bölümünün içinde masa tenisi, satranç oynanıyor, televizyon seyrediliyor.
Bu bölümde, durumunda iyileşme görülen çocuklar için, anne ve babalarıyla bir gün kalabilecekleri bir oda mevcut. Otel konforundaki bu bölümde ebeveyn odası, çocuk odası, TV bulunuyor.
Kadın ceza infaz bölümünde ise çocukları için kreş ve çocuk parkı yer alıyor, çalışan kadınlar için mantı atölyesi ve tekstil atölyesi bulunuyor. Hükümlü ve tutukluların çarşaf, yastık ve diğer eşyaların yıkandığı çamaşırhane de hizmet veriyor.
- Çiftler "pembe ado"da görüşüyor
Kadın ceza infaz bölümünde kalan kadınlar, istemeleri halinde, gerekli değerlendirmenin ardından, resmi nikahlı oldukları eşleriyle "pembe oda" diye adlandırılan bölümde, eşleriyle birlikte 24 saat görüşebiliyor. Yine erkek tutuklu ve hükümlüler de eşlerinin kabul etmesi halinde "pembe oda"da bir gün geçirebiliyor.
Kampüste, tekstil atölyesinde 59 hükümlü çalışıyor. Atölye, Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı kurumlara ve Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine yönelik iş yapıyor. Kampüsteki ekmek ihtiyacı ise 47 hükümlünün çalıştığı fırın atölyesinden karşılanıyor. Oto bakım atölyesinde 11, oto yıkama atölyesinde 4, tarım atölyesinde 17, takı tasarım atölyesinde 2, inşaat atölyesinde 10, kafeterya ve kantinlerde 34 hükümlü çalışıyor.
-SEGBİS odası
Sincan cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin mahkemedeki duruşma salonuna gitmeden, hakim ve savcıya görüntülü sesli ifade verdikleri, duruşmalarını takip ettikleri SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) de kullanılıyor.
Ayrıca, cezaevinde kendisine zarar vereceği düşünülen hükümlülerin, sağlık personelinin müdahalesine kadar kalacakları "yumuşak oda" bulunuyor.
Bütün hükümlü ve tutukluların odalarında televizyon, mini buzdolabı, küçük mutfak, banyo ve tuvalet, hava alacakları küçük bir balkon ve yürüyüş yapacakları avlu bulunuyor.
Yüksek güvenlikli F tipi ceza infaz bölümünde ise daha ağır ceza almış suçlular bulunuyor. F tipi infaz kurumları bir ve üçer kişilik odalardan oluşuyor. Buralardaki odalarda da tv, mini buzdolabı, küçük mutfak, hava alma alanı yer alıyor. Ayrıca kurumda kapalı görüşme alanı, avukatıyla görüşme alanı, bulunuyor.
Mobilya atölyesi ve tekstil atölyesinde açık ceza infaz kurumlarında hükümlü olanların çalışmaları da basın mensuplarınca izlendi, bunların teşhir edildiği alan da basına tanıtıldı.
Sincan ceza evinde sigortalı olarak bu atölyelerde çalışanların bir yılda yaklaşık 11 milyon 500 bin lira ciro yaptıkları, bu çalışanlara sigortalarının yanı sıra bir miktar ücret de verildiği kaydedildi.
Türkiye genelindeki cezaevlerinde bulunan atölyelerde ise yılda 2 milyar liralık ciro yapıldığı belirtildi.
- Cezaevinde oy kullanımı
Bu arada, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yıldırım, hükümlü ve tutukluların oy kullanıp kullanamayacaklarına ilişkin "Bilindiği üzere taksirli suçlar hariç hükümlülerin oy kullanma hakkı yok, hükümlüler oy kullanamıyor. Ancak tutukluların ve taksirli suçtan hükümlü olanların oy kullanma hakkını kullanabilmeleri maksadıyla ceza infaz kurumlarımıza seçim sandığı kuruluyor ve seçim günü onlar da oylarını kullanıyorlar" dedi.
Ceza kurumlarına henüz oy sandığı getirilmediğini belirten Yıldırım, sayıya göre sandıkların kurulduğunu söyledi.
Sincan F Tipi, Kadın Ve Çocuk Cezaevi Basına Tanıtıldı
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, cezaevlerinde 173 bin hükümlü ve tutuklu bulunduğunu bildirdi.