Pilot olarak belirlenen Karaağaç köyünde, çitlembik ağaçlarına Antep fıstığı aşılama çalışmaları başladı.
Sındırgı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Bayram Ali Alanlı, AK Parti İlçe Başkanı Danyal Eroğlu ve Ziraat Odası Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, çitlembik ağaçlarının Antep fıstığına dönüştürülmesi için ortak proje hazırladı. Bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Ziraat Odası'ndan görevlendirilen personel, Kütahya'nın Emet ilçesinde incelemelerde bulundu ve seminerlere katıldı.
Daha sonra Karaağaç'ta geçen nisan ayında çitlembik ağaçlarında ön budama yapıldı. Gaziantep Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü'nden sipariş edilen aşılar, ziraat mühendisleri Mehmet Tuna Özdemir, Samet Kemir, Hasan Yılmaz, Engin Soylu ve Barış Bolat ile personel Ali Arık tarafından çitlembik ağaçlarına aşılandı.Aşılarla bilgi veren ziraat mühendisi Bolat, “Nisan ayında yeni sürgünlerin çıkması için çitlembik ağaçlarına ön budama yapıldı. Sonra belli aralıklarla kontrol ve tekleme yapıldı. Bölgemizde arpa hasadı zamanında aşılamanın tam zamanı olduğuna karar vererek, Gaziantep Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü'nden dişi ve erkek özelliklere sahip aşı kalemleri sipariş ettik. Bunları bugün çitlembik ağaçlarına aşılıyoruz. Çitlembik ağacına aşılamamızın sebebi, bakımının kolay olması ve bölge iklimine uyum sağlaması." dedi.
Sındırgı genelinde tahmini 200 bin adet çitlembik ağacı olduğunu kaydeden Bolat, "Hepsi Antep fıstığına dönüştürüldüğünde ilçenin ekonomisi canlanır. Bu yıl, pilot köy Karaağaç'ta aşılama yapıyoruz. Gelecek yıl için Sındırgı'ya bağlı bütün köylerden talepler aldık. Zamanla bütün köylerde Antep fıstığı üretimi yapılacak.” şeklinde konuştu.
Çalışmalar kapsamında Karaağaç köyünde 500 çitlembik ağacına Antep fıstığı aşılanacağı belirtildi .
Sındırgı'da Çitlembik Ağaçlarına Antep Fıstığı Aşılama Çalışmaları Başladı
Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde, tütüne alternatif olarak Antep fıstığı üretimi için ilk adım atıldı.