'Sinema Perdesinde Siyaset Yapmamalı'

'Sinema Perdesinde Siyaset Yapmamalı'

Yönetmen Özcan Alper, sinemanın politika yapmaması gerektiğini belirterek "Biz sanatçıların toplumsal duyarlılıkları olabilir ama sinema perdesinde kalkıp siyaset yapmamak gerekiyor" dedi.

Tuğba Büyüküstün, Onur Saylak ve Menderes Samancılar'ın rol aldığı, 4 Aralık'ta vizyona giren "Rüzgarın Hatıraları" filminin yönetmeni Özcan Alper, Bursa'da sinemaseverler ile buluştu.

Alper, Nilüfer Belediyesince Konak Kültürevi'ndeki söyleşide, çevirmen ve ressam "Aram"ın, İkinci Dünya Savaşı döneminde, siyasi nedenler ile hayatını kurtarmak için İstanbul'dan kaçarak dönemin SSCB-Gürcistan sınırındaki küçük bir dağ köyünde saklanmasını konu alan filmin hikayesini anlattı.

Sinemanın dünyayı değiştiremeyeceğini ifade eden Alper, "Filmlerde umudu, varmış gibi göstermek çok da doğru değil. Tam tersine filmlerde ve sanatın diğer dallarında hakikati ararsak ve salondan çıkan seyirciler bu gerçekleri konuşmaya başlarsa, gerçek umut o zaman olur. Sinema, dünyayı değiştiremez ama sinemadan çıkan insanlar kendilerinden daha çok dünyayı sevmeye başlarsa belki o zaman dünya değişebilir" diye konuştu.

Alper, toplumun bütün sorunlarının açık bir şekilde konuşulması gerektiğini vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz çoğu şeyi maalesef konuşamıyoruz. Konuşamadığımız için de sorunlar gün geçtikçe büyüyor ve başka bir şeye dönüşüyor. Eğer üniversitede, sokakta ya da salonlarda konuşamazsak siyaset yapamazsak iş başka yerlere varır. Türkiye'de şunu karıştırıyoruz, sinema politika yapmaz, yapmamalı da. Yani biz sanatçıların toplumsal duyarlılıkları olabilir ama sinema perdesinde kalkıp siyaset yapmamak gerekiyor. Tam tersine burada olanı insana anlatmak gerekiyor."

Kamuya ait sinema salonlarının yetersizliğine de değinen Alper, "Biz 'Çağımızın sanatı sinema' diyoruz ama sinema salonu yok. Türkiye'de kamuya ait 3 sinema salonu var. Biri burası, bir de Batman ile Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde var" ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile