Kendine özgü sinema diliyle; Cannes, Venedik ve Berlin gibi pek çok festivalde ödül alan başarılı yönetmen Otar Iosseliani, son filmi Chantrapas/İşe Yaramaz ile 1. Malatya Film Festivali'ne konuk oldu. Otar Iosseliani için Malatypark'da kokteyl düzenlendi. Kokteyl sonrasında Malatyaprak'daki Avşar Sineması Salonu'nda Chantrapas/İşe Yaramaz filminin gösterimi öncesinde Malatya Valisi Ulvi Saran, yönetmen Otar Iosseliani'ye, "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nü verdi.
Gürcü ve Fransız sinemalarının önde gelen yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen yönetmen Otar Iosseliani'ye ödülünü veren Vali Saran, "Sinemanın büyüleyici şair yönetmeni olarak biliniyor. Özgün sinema örnekleri ile dünya ölçeğinde ses getiren bir yönetmen. Bu yönetmenimizin Malatya'da bulunuşunun ayrı bir anlamı var. Kendisi bu yıl dünyanın en büyük film festivali olarak kabul edilen festivalde Ömür Boyu Onur Ödülü almış bulunuyor. Geleneksel hale getirmek istediğimiz Film Festivali'nde sinema
dünyasında önemli bir kariyeri olan yönetmene Yaşam Boyu Başarı Ödülü vermenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
"GÜRCÜ OLMAKTAN HİÇ VAZGEÇMEDİM"
Malatya'ya yaşadığı Fransa'dan gelen yönetmen Otar Iosseliani, "Öncelikle samimiyetle söylemeliyim ki, bu şeyi hak ettiğimi düşünmüyorum. Öncelikle bende herkes gibi tembelim. Hayatım boyunca çok az çalıştım. Hep yapmak istediğim şeyleri yaptım. Bu da genelde zor bir uğraş. Tembellik, istediğini yapmakla birleşince baya bir zaman geçiyor. Etrafımda hayatım boyunca sinema ile ilgili olmayan insanlar vardı. Onlar bana her zaman eleştirel bir gözle baktılar. Çünkü sinemacı olmak bir anlamda başarısız
olmaktır. Ciddi bir iş değildir, uçuk kaçık bir iştir. İşte bütün hayatım boyunca ciddi olmadan ciddi işler yapmaya çalıştım. Ben hiç bir zaman Gürcü olduğumu inkar etmedim. Gürcü olmaktan hiç vazgeçmedim" diye konuştu.
"DİJİTAL SOĞUK, KURU VE İNSANLIK DIŞIDIR"
Yönetmen Otar Iosseliani şunları söyledi:
"Size söyleyebileceğim tek şey belki de yakın bir gelecekte sinemanın bir felaketin içine düşeceği. Şimdi her şey dijital ortamlarda. Çünkü dijital soğuk, kuru ve insanlık dışıdır. Fransa'da filmleri dijital ortamda sinemalarda vermeye başladılar. Bu çok çirkin bir şey. Film, yüzyıl boyunca sinemayı takip etmiş olağanüstü bir icattı."
"NEHİR ERDOĞAN İLE ÇOK YAKIN ARKADAŞIZ"
1.Malatya Uluslararası Film Festivali'nde Uzun Metraj Film Yarışması Ana Jürisi olan Yunanlı güzel oyuncu Katerina Moutsatsos, "Malatya çok güzel, temiz, sıcak bir şehir. Kültürlü bir şehir. Kültüre açık bir şehir olarak gözüküyor. Ben üniversitenin büyük olmasına ve çok sayıda öğrenci olmasına şaşırdım. Film festival organizasyonu çok güzel. Filmler de çok güzel görünüyor. Benim birkaç kız kardeşim var Türkiye'de. Nehir Erdoğan ile çok yakın arkadaşız. Onun babası Malatyalı. Ondan dolayı Malatya'yı
biliyoruz. Kayısı ve badem çok güzel. Kayısı çekirdeğini beğendim. Kayısının meşhur olduğunu biliyordum" şeklinde konuştu.
Ödül töreni sonrasında Otar Iosseliani, son filmi Chantrapas/İşe Yaramaz izlendi.
Sinemanın Büyüleyici Şairi Yönetmen Otar Iosseliani'ye Malatya'dan Yaşam Boyu Başarı Ödülü
Sinemanın alaycı ve büyüleyici şairi olarak bilinen Gürcü yönetmen Otar Iosseliani'ye bu yıl ilki başlatılan 1. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde, 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi.