Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, Suriye'nin kuzeyinde devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle Türkiye sınırına doğru göç eden on binlerce ailenin, derme çatma çadırlarda, kış soğuğunda hayatta kalmaya çalıştığını bildirdi.
MSF'den yapılan açıklamada, ülkenin kuzey bölgelerinde (İdlib'in güneyi ve kuzey Hama kırsalı) muhalifler arasındaki çatışmalardan kaçan on binlerce ailenin İdlib ilinin Türkiye sınırındaki bölgelere sığındığı belirtildi.
Açıklamada, MSF'ye konuşan 37 yaşındaki Ebu Mustafa'nın eşi ve altı çocuğuyla yanlarına hiçbir eşya almadan köylerini terk ederek, İdlib'in Türkiye sınırı yakınlarındaki Sarmada bölgesine kaçtıkları yönündeki ifadelerine yer verildi.
MSF'nin açıklamasında, Ebu Mustafa'nın "Buraya geldiğimizde demirden direklerle çadırlarımızı yapıp üstlerini battaniye ve naylon örtülerle kapattık. Çadırların zemini yok, yerler çamur. Bu yüzden her yer ıslak ve buz gibi. Soğuk her yerden işliyor." şeklindeki sözleri yer aldı.
- Kamplar dolu, seçenek az
MSF açıklamasına göre, sınır hattına göçler yüzünden çok sayıda köy boşaltıldı.
Bölgedeki sığınmacı kamplarının dolu olması nedeniyle yerinden edilen ailelerin çoğunun geçici barınakta yer bulmaya çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, çadırlarda genellikle üç veya dört ailenin birlikte kaldığı ve her bir ailenin yaklaşık altı kişiden oluştuğu vurgulandı.
Gayri resmi kamplarda ise barınma, gıda, su, hijyen ve sağlık hizmetleri gibi en temel ihtiyaçların kısıtlı imkanlarla temin edilebildiği belirtilen açıklamada, insani yardım kuruluşlarının Suriye içindeki faaliyetlerini azalttığı bu dönemde, gittikçe kalabalıklaşan kampların ve soğuk hava yaşam şartlarının daha da ağırlaştığı bildirildi.
Açıklamada, MSF'ye konuşan Kuzey Suriye Program Yöneticisi Zuhair Kanju'nun da "Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğimiz yerleşim yerlerinden biri, birkaç gün sonra hava saldırısına uğradı. Çatışmalardan kaçıp buraya sığınmış olanlar tekrar yer değiştirmek zorunda kaldı. Halihazırda kaldıkları yerler ise yaşamaya uygun değil. Yağmur yağdığında su altında ve çamur içinde kalıyor. Yaşam şartları gittikçe kötüleşiyor." ifadelerine yer verildi.
MSF'nin açıklamasında, çadır kentlerde solunum yolu enfeksiyonları çok yaygın olduğu, kronik hastalıkları olan pek çok hastanın bir aydır ilaçlarını alamadığı ve çocuklara yıllardır aşı yapılamadığına dikkat çekildi.
Esed rejimi, geçen yıl aralık ayında terör örgütü DEAŞ ile koordinasyon içinde ve Rusya'nın hava desteğini alarak, İdlib'in güneyi ve Hama'nın güney ve doğu kırsalına saldırıları yoğunlaştırmıştı. Binlerce aile, askeri muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib ilindeki kamplara göç etmişti.
Sınır Tanımayan Doktorlar'dan Suriyeli Sığınmacılar İçin Uyarı
Örgüt, Suriye'nin İdlib ilinin kuzeyine sığınan on binlerce sivilin zorlu kış şartlarında yaşam mücadelesi verdiği uyarısında bulundu.