Sınır Tanımayan Doktorlardan, Suriye'deki Sağlık Durumu Raporu

Sınır Tanımayan Doktorlar, Suriye’de 6 yıldan bu yana değişen tıp pratiğini doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen faktörleri inceleyen bir rapor yayınladı.

Suriye’de 6 yıldır yaşanan çatışma Suriye halkına unutulmaz acılar yaşattı. Sadece 2016 yılında Azez ve Halep’in çeşitli bölgelerinde 81 sağlık tesisi hasar gördü ya da yok edildi. Bu tesislerden bazıları tekrar tekrar saldırıların hedefi oldu. Bir önceki yıl ise, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından desteklenen 94 tesis saldırıya uğramış, bu saldırılarda 81 sağlık çalışanı hayatını kaybetmişti. Sınır Tanımayan Doktorlar, Suriye’de yaşana n çatışmaları gözler önüne sermek için “Sürekli Saldırı Tehdidi Altındaki Sağlık Tesislerinde Karşılaşılan Çıkmazlar ve Geliştirilen Uyum Çalışmaları” raporunu yayınladı. Rapor, sağlık hizmetlerinin saldırılardan ve saldırı ihtimalinden ne şekilde etkilendiğini ortaya koymayı amaçlarken, aynı zamanda olumsuz koşullara adapte olma konusunda ne denli zorlandığını örneklerle açıklamayı hedefliyor.

Rapor, Suriye’de 6 yıldan bu yana değişen tıp pratiğini doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen faktörleri inceliyor. Etkileri daha dolaylı olsa da güvenlik koşulları nedeniyle sağlık personeli sayısında meydana gelen ciddi düşüş ve sağlık hizmeti sunumundaki kesintiler, sunulan hizmetlerin kapsamını ciddi anlamda daraltıyor. Tedaviye ayrılan süre, hasta takip olanakları, tıbbi bakımın daha çok evlerde yapılmaya başlanması veya merkezi olmayan bir yapıya doğru evrilmesi, belirli ilaçların elde bulunmaması gibi durumlar her bir hastayı doğrudan etkiliyor.

Bu rapor, sağlık tesislerine yapılan kasıtlı ya da ayrım gözetmeyen saldırıların yapısını, yöntemini ya da faillerini ayrıntılı şekilde incelemekten ziyade, sağlık tesislerine, ambulanslara, sağlık çalışanlarına ve hastalara karşı giderek artan şiddet tehdidinin, mevcut şartlarda sunulan sağlık hizmetini nasıl etkilediğini ortaya koyuyor. Rapor özellikle Suriye’de saldırı tehdidi altındaki sağlık tesislerinin söz konusu koşullara uyum sağlama çabalarını belgelemeyi amaçlıyor. Aynı zamanda MSF tesisleri ya da MSF destekli tesislerdeki operasyonel değişimin, hastalara sunulan hizmetleri nasıl etkilediğini de mercek altına alıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile