Christoph Dreyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada BND'ye karşı dava açmalarında iki unsurun önemli rol oynadığına dikkati çekerek, "Birinci olarak BND'nin yurtdışı ile yapılan iletişim bilgilerinin çok büyük kapsamda saklanması. Yurtdışında çalışan çok fazla gazeteci ile temasta bulunuyoruz. Dolaylı olarak dinleniliyorsunuz" ifadesini kullandı.
Özellikle Orta Asya ve Ortadoğu'da çalışan gazeteciler ile temasta olduklarını belirten Dreyer, çoğu zamanda istihbarat birimlerinin gazetecilere zorluklar çıkardığını anlatan, bu kapsamda Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneğinin elektronik posta adresindeki yazışmaların BND tarafından toplandığını iddia etti.
Dreyer, diğer bir unsurun ise BND'nin veri tabanı olduğunu dile getirerek, "Muhtemelen her ay yüz milyonlarca bilgi toplanıp değerlendiriliyor. Mesela terör zanlıları hakkında bilgi araştırmak için. Bilgilerin toplanması bizim işimizi olumsuz şekilde etkiliyor" dedi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği ile ilgi bilgilerin toplanmasına ilişkin net bilgiye sahip olmadıklarına işaret eden Dreyer, "Mesela bilgilerin toplanması için bir muhbirin, bir terör zanlısı ile irtibatta bulunması yeterli oluyor. Terör zanlısı ile temasta bulunan bu muhbir bir başka gazeteciyi tanıyorsa ve bu gazetecinin de bizimle temas halinde olması, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in BND'nin araştırmalarına dahil olması için yeterli oluyor. Bu da bizim için çok ileri giden bir durum ve hukuki tabanı yok" diye konuştu.
Dreyer, BND'ye açtıkları davayla ilgili, "Ne kadar başarılı olup olmayacağımızı değerlendirmek zor. Şimdiye kadar buna benzer davalar çok azdı. Gerekçelendirmemizi ciddi alıyoruz ancak bunu kanıtlayamıyoruz ama gerekçelerimizi mantıklı yapan birçok ip ucu var" dedi.
Ellerinde delil olmaması nedeninin, söz konusu belgelerin gizli olmasından kaynaklandığına dikkati çeken Dreyer, BND'nin bu belgeleri yayımlamayacağını ve Leipzig'deki Federal İdari Mahkemeye açtıkları davanın başarısız olması halinde, davayı Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını vurguladı.
Dreyer ayrıca, Wikileaks sayfasında, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve birçok bakanlıkların NSA tarafından dinlenmesiyle ilgili çıkan belgelere ilişkin, bu tarz belgeleri sızdıran kişilerin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirtti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği birkaç gün önce haberleşme gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) hakkında Leipzig'deki Federal İdari Mahkemesinde dava açmıştı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneğinin BND'ye Dava Açması
Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneğinin Basın Sözcüsü Christoph Dreyer, ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) Almanya'da yaptığı dinlemelerde katkısı olduğunu düşündükleri Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) hakkında dava açtıklarını belirterek, Leipzig'deki Federal İdari Mahkemesinde davanın kaybedilmesi durumunda, davayı Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını söyledi.