Türkiye’de biber üretiminde 2’inci sirada bulunan Kilis’te aci biber hasadi basladi.
Gaziantep, Adiyaman, Kahramanmaras, Diyarbakir, Sanliurfa, Malatya, Elazig, Kayseri basta olmak üzere Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerinin biberi Kilis’ten gidiyor.
‘‘Acinin hasadi basladi’’
Bölgenin önemli geçim kaynaklarindan olan acinin hasadina baslandigini söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir, "Ilimizde yaklasik 45 bin dekar alanda aci biber üretimi yapilmaktadir. 20 bin dekar alani kurutmalik, yani toz biber olarak kullanilan biber çesididir. Su an Kilis’in Musabeyli ilçesine bagli Hasanceli köyündeyiz. Bu köyün en büyük geçim kaynagi biberciliktir. Kilis biberinin baskenti Hasanceli diyebiliriz’’ dedi.
‘‘2 bin nüfuslu köyde 14 toz biber ve salça fabrikasi var’’
Kilis’in biber üretiminde adeta baskenti olan Hasanceli köyünde 14 toz ve salça fabrikasinin olduguna dikkat çeken Özdemir, ‘‘2 bin nüfusluk köyde 14 toz ve salça fabrikasi var ve bu köy ekmegini acidan çikartiyor. Aci sayesinde köydeki çiftçiler çocuklarini diger illerde okuttu, büyüttü ve evlendirdi. Bunlarin hepsi tarlalardan toplanan biberler sayesinde oldu’’ seklinde konustu.
‘‘Son 10 yilin en düsük rekoltesi’’
Iklim sartlarinin hizli degismesinden dolayi son 10 yilin en düsük rekoltesinin oldugunu belirten Özdemir, ‘‘Son 10 yilin en düsük rekoltesi bu sene oldu. Bunun sebebi susuzluk, kuraklik, yer alti sularinin çekilmesidir. Gördügünüz gibi tarlalardaki bitkiler solmus durumda. Normalde 3-4 kirim yapilan köyümüzde su anda bazi yerlerde tek kirim yapildi. Bunun sebebi ise kurakliktir’’ diye konustu.
Kurutulmus biber fiyati tarlada 80 TL iken, yas biber ise kilosu 30 TL’den satiliyor.
Sinirin Sifir Noktasinda 'En Aci' Hasat
Türkiye’nin biber üretimi açisindan 2’inci üretim merkezi olan sinirin sifir noktasindaki Kilis’te aci biber hasadi basladi.