Sinirin Sifir Noktasinda Üreticilerin Zorlu Mesaisi Ramazan'da Da Sürüyor

Sinirin Sifir Noktasinda Üreticilerin Zorlu Mesaisi Ramazan'da Da Sürüyor

Türkiye’nin hububat ihtiyacinin önemli bölümünün karsilandigi Kilis’te üretim ve bakim, on bir ayin sultani Ramazan ayinda da hiz kesmeden devam ediyor.

Türkiye’nin hububat ihtiyacinin önemli bölümünün karsilandigi Kilis’te üretim ve bakim on bir ayin sultani Ramazan ayinda da hiz kesmeden devam ediyor. Suriye sinirina sifir noktada olan hububat tarlalarinda bu sene yüksek rekolte bekleniyor. Silah seslerin duyuldugu sinir hattinda çiftçiler, hem oruç tutuyor hem de üretim yaparak ülke ekonomisine katki sunuyor.

‘‘Çiftçilerin tek umudu bahar yagmurlari’’

Kurak geçen seneye göre bol yagislarla baslayan sezonda yüksek verim almak isteyen çiftçilerin yine tek umudunun bahar yagmurlari oldugunu söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir, ‘‘Sinirin sifir noktasinda on bir ayin sultani Ramazan ayinin baslamasiyla birlikte bugday ve arpa üreticileri üretimine devam ediyor. Ilimizde 150 bin dekar alanda bugday üretimi yapilmaktadir. Yagan yagislarin yükselmesi güzel ama Kilisli çiftçiler bir sonraki umudu bahar yagmurlarina birakti. Üretim yapan çiftçilerimizin topragini tek tek gezerek bugday ve arpa üreticilerimizi septorya yaprak leke hastaligi konusunda çiftçileri burada uyardik. Özellik bu hastalik ekmeklik çesitlerinde daha çok görülmekte’’ dedi.



‘‘Silah sesleri altinda çiftçilerin zorlu mesaisi’’

On bir ayin sultani Ramazan ayinda Kilisli çiftçiler Suriye sinirina 400-500 metre mesafede bulunan ve ateslenen silahlarin seslerine aldiris etmeden tarlalarda çalisarak zamani geçirdiklerini söyleyen Özdemir, ‘‘Ramazan ayinin ilk günlerinde sinirdan gelen silah seslerine ragmen hiç korkmayan çiftçiler üretim için sahalarda. Septorya yaprak leke hastaligi genelde ekmeklik bugday çesitlerinde görülmektedir. Gübreleme zamaninda yanlis gübrenin toprakla bulusmasi ve dönümden yüksek rekolte alinmasi için fazla gübre atilmasindan dolayi hastaliklar da beraber gelir. Geçen sene, bu tarlalara pas hastaligi geldi. Bu hastaliga mücadele yapmayan çiftçiler dönümüne 400-500 kilogram hasat alan yerden 25 kilogram bugday aldi. Septorya yaprak leke hastaligi konusunda hububat eken çiftçiler çok dikkatli olmalari gerekmektedir’’ seklinde konustu.



‘‘Düsen roketlere inat sinir noktasinda hiç durmadan çalisiyoruz’’

Baba meslegi olarak basladigim bu sektörde Evlerinden 500 metre ileride savas olmasina ragmen babasindan ögrendigi çiftçilik meslegini hiç durmadan ayni heyecanla çalistiklarini söyleyen çiftçi Nebi Yilmaz, "1995 yilindan itibaren babamin ögretmis oldugu çiftçilik sektörünü ilk günündeki ask gibi sürdürmekteyiz. Suriye’deki bitmeyen savasa ve bu bölgelere düsen havan ve roketlere ragmen sinirin sifir noktasinda hiç durmadan çalisiyor, üretim yaparak ekonomiye katki sagliyoruz. Günesin dogusundan batisina kadar hiç durmadan çalisan çiftçiler, sinirin karsi tarafindan gelen sicak çatisma sesleri, silah sesleri, roket, havan topu ve roket düsme seslerinden korkmadan ilk günkü heyecanla askla çalisiyor’’ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile