Sinop Kalesi'nin Surlarinda 2 Bin 500 Yillik Kirlent Ortaya Çikti

Sinop Kalesi'nin Surlarinda 2 Bin 500 Yillik Kirlent Ortaya Çikti

Gün yüzüne çikan Sinop Kalesi duvarlarinda 2 bin 500 yillik oldugu tahmin edilen kirlent görüldü. Motifte ise dönemin güç sembolü olan ‘boga baslari’ bulunuyor.

Sinop’un tarihi güzelliklerinin gün yüzüne çikmasi amaciyla baslatilan Kent Meydani Projesi çerçevesinde, binlerce yillik kale surlarinin önündeki yapilarin kaldirilmasinin ardindan kentin tarih zenginligi gün yüzüne çikmaya basladi.

Millet bahçesi yapilacak olan askeri gazinonun arka kisminda bulunan kale duvari üzerinde boga basligi figürleri ortaya çikti. M.Ö. 120 ve M.Ö. 63 yillari arasinda Anadolu’da hüküm süren Sinop dogumlu Kral 6. Mithridat dönemine ait oldugu tahmin edilen figürler, dönemin güç sembolü olarak taslara islenmis. Krallik binalarinin girislerine ve çesitli tapinaklara yerlestirilen figürler, milattan önce bogaya verilen önemi animsatiyor.

“Güç ve makam sembolü”

Sinop Tarih ve Kültür Arastirma Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Kaya, figürlerin milattan önceki dönemlerde boganin, güç ve makam sembolü oldugunu söyledi.

Kaya, “Bu kirlentler, boga basligi gerçek yerinde degil sonradan buraya tasinmis. Ama Sinop’taki olan mabetlerden, tapinaklardan, antik çag saraylarindan, yapilarin girislerinde ve çati altlarindan alinmis. O devrin bizim halk dilinde öküz, boga bunlar antik çagin hem falcilikta kâhinlerin kullandiklari hayvanlar. Dolayisiyla da güç ve makam sembolü olarak bu sekilde kirlentler sergilenmekte ve Sinop’un çesitli yerlerinden çikmaktadir” dedi.



“Bunun gibi birçok eser var”

Kaya, figürlerin yapiminin minimum 2 bin 500 yila dayandigini söyleyerek, “Kale surlarinin üzerinde bunun gibi birçok eser var. Bunlar kalenin zamanla onarimlari esnasinda tapinaklardan, mevcut diger yapilardan söküldükçe buraya da hazir boyutlandirilmis tas parçasi olarak. Herhalde bir ayinde kullanilan kurban törenindeki aniyi tasa resmetmisler” diye konustu.

Kaya, Sinop arkeolojisi hakkinda ilk yazili kaynak olan ve M.Ö. 64 ile M.S. 24 yillarinda yasamis Amasya dogumlu Yunan tarihçi ve filozof Strabon’un, yazitlarinda Sinop Kalesi surlarinin dünyanin en güzel surlari oldugundan bahsettigini dile getirdi. Kaya, “Bu surlarin dis duvarlari zamanla soyulmus, binalarda, okullarda, cezaevinin ve hükümet binasinin yapiminda kullanilmis, içerisindeki yiginti kalmistir. Antik çag, Roma, Ceneviz hatta Osmanli’da bütün kayitlarda bunlari kimin onaracagi, nasil ihale yapildigi her seyin belgesi mevcut” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile