Sinop Modeli Projesi Türkiye'de İlk

Sinop Modeli Projesi Türkiye'de İlk

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, bakanlıkça hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen 9.2 milyon euro bütçeli Sinop Modeli Projesi çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Projenin, Türkiye’nin AB adaylık sürecinde almış olduğu restorasyona yönelik ilk hibe olması özelliğine sahip olduğunu dile getiren Özarslan, proje kapsamında; Sinop Tarihi Cezaevi ve çevresinin alan yönetim planı hazırlanacağını dile getirdi. Proje ve süreç hakkında teknik bilgi veren Özarslan, "2011 Yılı Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) I. Bileşeni Ulusal Programı (Kısım I - A) kapsamında bakanlığımız tarafından sunulan TR2011/0136.03 'Ortak Kültürel Miras: Koruma ve Türkiye - AB Arasında Sivil Toplum Diyalogu Projesi(Faz I)- Sinop Modeli' adlı projenin içinde bulunduğu finansman anlaşmasının akdedildiği hususu Avrupa Birliği Bakanlığı’nın 12.12.2011 tarihli yazısı ile bildirildi.

Projenin ikinci aşamasının yer aldığı 2012 yılı finansman anlaşması ise 21.12.2012 tarihinde Avrupa Komisyonu ve T.C. Hükümeti arasında imzalandı. Türkiye’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında aldığı hibeler Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) tarafından ihale edilmekte. Söz konusu ihaleler uluslararası nitelikli ihaleler olması sebebiyle ilan ve askı süreleri ulusal ihalelere nazaran oldukça uzudur (1,5-2 yıla kadar) ve bu aynı paket içerisinde yer alan tüm projeler için geçerli. Merkezi Finans ve İhale Birimi, Sinop Projesi hizmet ihalesine ilişkin ön duyuruyu 18/07/2012 tarihinde ilan etti. İhale hazırlık süreci bakanlığımız, AB Türkiye Delegasyonu ve Merkezi Finans ve İhale Birimi arasında devam ediyor. İhale şartnamesi Delegasyon ve MFİB tarafından onaylandıktan sonra en az 2 ay içerisinde ihale ilanı yayımlanmakta" dedi.

Projenin Sinop için olduğu kadar Türkiye için de önemli olduğunu kaydeden Özarslan, "Proje; Türkiye’nin AB adaylık sürecinde almış olduğu restorasyona yönelik ilk hibe olması özelliğiyle önemlidir. Proje kapsamında; Sinop Tarihi Cezaevi ve çevresinin alan yönetim planı hazırlanacaktır. Fonksiyonlandırma projelerinin çizimi, tasarım ve kültürel miras eğitimleri(uygulamalı), gerçekleştirilecektir. Ayrıca, vatandaşlık, kültürel aidiyet ve kültürel miras, ortak değerler konulu üç konferans düzenlenecektir. Projenin ikinci aşamasında Sinop Tarihi Cezaevi’nin restorasyonu ve Türkiye genelinde uygulanacak restorasyon ve alan yönetimine ilişkin bir hibe programı açılacaktır. Projenin toplam süresi 42 aydır. Proje bütçesi 9.2 milyon Avro’dur. AB katkısı: 8 milyon 140 bin Avro, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkısı 1 milyon 60 bin Avro’dur. Diğer taraftan, bakanlığımızın girişimleriyle Sinop Buzhanesi’nin bir kültür merkezi olarak kullanılabilmesine yönelik OPET AŞ ile 23.12.2012 tarihinde bir sponsorluk anlaşması imzalanmış ve kültür merkezinin mimari proje çalışmaları başlatılmıştır. 10 ay içerisinde tamamlanması planlanmaktadır" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile