Sinop Ormanlarindan Fiskiran Feslegen Ve Yumurta Mantari Köylülere Ek Gelir Kapisi Oldu

Sinop Ormanlarindan Fiskiran Feslegen Ve Yumurta Mantari Köylülere Ek Gelir Kapisi Oldu

Sinop’ta ormanlik alanlardan toplanan feslegen ve yumurta mantari köylerde yasayan vatandaslarin ek gelir kapisi oldu. Köylüler tarafindan toplanan mantarlar, toptancilar tarafindan kilosu 30-40 TL’ye varan fiyatlarla satin aliniyor.

Sinop’un tabiat harikasi ormanlar mantar severlerim en ugrak mekani haline geldi. Son günlerde kent merkezinde etkili olan asiri yagislar ormanlardaki mantarlari costurdu. Yagmurlarinin ardindan yetisen, feslegen ve yumurta mantari köylülerin de ek gelir kapisi oldu. Merkeze bagli Abali ve Sarikum köyü mevkisindeki ormanlik alanlarda yetisen feslegen ve yumurta mantari, vatandaslarca toplaniyor. Günün ilk isiklariyla ormana çikan mantar avcilari en iyi mantari toplamak için adeta birbiriyle yarisirken ,gün boyu topladiklari mantarlari da aksamüstü köy girisinde bulunan mantar toptancilarina getirerek satiyor. Köylülerin topladigi mantarlari satin almak için toptancilar tarafindan köy girisinde mantar pazari olusturulurken, toptancilar mantarin kilosunu kalitesine göre 35-40 TL‘ye varan fiyatlarla satin aliyor.

Mantar avcilari toptancilarin mantari düsük fiyatta aldiklarini söylerken toptanci firmalar ise fiyatlarin uygun oldugunu savunuyor. Köyde hayvancilikla ugrasan ve mantardan kendine ek gelir sagladigini söyleyen Sami Çolak, "Mantar sezonu açilali 3 gün oldu. Mantar topluyoruz mantarlarimizin fiyatlarini iki gün iyiyse üçüncü gün indirimli aliyorlar. Mantar fiyatlarini çok düsürdüler, bize de yazik. Ayaklarimizi ellerimizi dikenler yirtiyor. Rekabet oldugu zaman mantarin fiyatini artiriyorlar. Onun için biz vatandas olarak magdur kaliyoruz. Bugün birinci sinif mantari 30 TL’ye aliyorlar. Bugün mantardan 590’tl aldim. Ormanlarda mantarlar biraz azaldi, yarin bu parayi alamam. Sinop’un ormanlarinin tasina topragina nur yagsin. Çok bereketli ormanlarimiz var" dedi.

Toptanci Ismail Odaci ise "Sabah erken saatlerde köylere geliyoruz. Burada köylülerin toplayip getirdikleri mantarlari satin aliyoruz. Sonra Kastamonu’daki fabrikamiza getirip isleyip sonra yurt disina ihracat yapiyoruz. Bunlar fabrikamizda tek tek islenip paketleniyor. Sonra soguk hava deposunda saklaniyor, talep oldugu zaman yurt disina sevk ediliyor. Bugün Sinop’tan 5 tona yakin mantar aldik. Sinop çiftçisine 140 bin TL civarinda para biraktik. Bu mantarlarin bir hafta daha çikacagini düsünüyoruz. Asil mantarin 15 Eylül’den sonra çikacagini düsünüyoruz. Bugün mantarin kilosunu 30 TL’den aldik. Mantarin durumuna ve kalitesine göre fiyat degisiyor" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile