Sinop'ta Mübadelenin 100. Yil Dönümü

Sinop'ta Mübadelenin 100. Yil Dönümü

Sinop’ta, mübadelenin 100. yil dönümü anisina denize çelenk birakildi.

Sinop Mübadele ve Balkan Halklari Kültür Arastirmalari ve Dayanisma Dernegi tarafindan mübadelenin 100. yil dönümü nedeniyle tören düzenlendi.

Valilik binasi önünde baslayan program Atatürk Aniti’na çelenk birakilmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla devam etti.

Ardindan günün anlam ve önemiyle ilgili açiklamalarda bulunan Sinop Mübadele ve Balkan Halklari Kültür Arastirmalari ve Dayanisma Dernegi Baskani Kenan Aral, "Selanik dogumlu sairimiz Nazim Hikmet, ’Uyumak simdi, uyanmak yüzyil sonra’ demisti sevgilisine. Biz mübadiller için yazilmis sanki. Sevdalisi oldugumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yilini kutlarken ister istemez yüregimizin bir kösesinde bir burukluk tasiyoruz. Zira 2023, sadece Cumhuriyetimizin kurulusunun degil ayni zamanda nüfus mübadelesiyle ata yurttan ana yurda savrulusumuzun da yüzüncü yilina denk geliyor. Ve bugün biz mübadil çocuklari ve torunlari, aile tarihimizin yazildigi ve bir anlamda kaderimizin degistigi o tarihi karmasik duygularla anmak için bir araya toplanmis bulunuyoruz. Bir yanimizda elbette keder var. Atalarimizin bir asir önce terk etmek zorunda kaldiklari vatan bildikleri sehirleri, kasabalari, köyleri çok özledik. Selanik, Langaza, Kavala, Sarisaban, Drama, Serez, Kesriye, Karaferye, Vodina, Karacaova, Agustos, Yenice-i Vardar, Kayalar, Yanya, Preveze, Parga, Florina, Nasliç, Kozana, Grebene, Kandiye, Hanya, Resmo, Yerapetra, Sakiz, Midilli, Limni ve diger yerlesim yerleri buram buram tütüyor burnumuzda" dedi.

Daha sonra Sinop Iskele Meydani’nda denize karanfil birakildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile