Endemik bir bitki türü oldugu için dogadan toplanmasi yasak olan salep orkidesi, Tarim ve Orman Bakanligi’ndan verilen izinle Sinop Ada mevkiinde yetistirilmeye baslandi. Salebin ilk etapta 100 metrekare alanda dikimi yapildi.
Sinop tarimda ekonomik degeri yüksek olan bir ürünle tanisti. Dogal olarak yetisen endemik bitki olan salep orkidesinin Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü koordinasyonunda yetistiriciligine de baslandi. Yumrularinin toz haline getirilerek içecek, dondurma, pastacilik ve kimya sektörlerinde kullanildigi salebin ilk etapta 50’ser metrekareden 1 yetistirici ile 100 metrekare alanda dikimi yapildi.
Tarlasindaki dikimi tamamlayan çiftçi Atilla Korkmaz, “Bos vakitlerim de buraya gelerek kafami dagitiyorum. Sinop’ta salebin dogal yollarla çok zengin bir yetistiriciligi var. Bizim kirlarimizda kendiliginden yetisiyor. Bende buna merak salmistim zaten. Yetistirmesi çok basit olan bir ürün aslinda. Sadece bahar aylarinda Mart, Nisan sonlari diyelim bunun hasat dönemi. Ve de ekim dönemi. Bu mevsimde bakimlarini yapiyorum. Tutanlari tutmayanlari ayirt ediyorum. Bundan sonra yapacaginiz çok fazla bir sey yok. Bir dahaki seneye kadar bekliyorsunuz. Bir dahaki sene çikan ürünleri topluyorsunuz. Hemen yeniden ekiyorsunuz. Yani isçiligi bakimi çok kolay bir ürün. Bu salep bitkisine de çok fazla yarar saglayacagina eminim. En azindan yumrular olmasi gerekenden daha büyük boyutta olacaktir” dedi.
Sinop'ta Salep Yetistirilmeye Baslandi
Sinop’ta yasayan Atilla Korkmaz, Tarim ve Orman Bakanligi’ndan aldigi izinle 100 metrekare alanda salep yetistirmeye basladi.