Sinop'taki Yunus Baligi Ölümleri Arastiriliyor

Sinop'taki Yunus Baligi Ölümleri Arastiriliyor

Sinop açiklarinda ölen 13 yunus baligi için Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafindan arastirma baslatildi. Sinop Üniversitesi Arastirma Görevlisi Ugur Özsandikçi, yunus ölümlerinin Sinop için de siradan bir vaka olmadigini belirtti.

Sinop’un Akliman sahilinde yürüyüs yaparken sahilde ölü yunuslari fark eden vatandaslarin ihbari üzerine gelen Sinop Belediyesi ekipleri ile Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yetkilileri, yunuslarla ilgili inceleme yapti. Sayilarinin 13 oldugu belirlenen yunuslardan 4’ü alinabildi. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yetkilileri, yunuslarin ölüm sebeplerinin arastirilmasi için kamyonete yükleyerek fakülteye sevk etti.

Sinop Üniversitesi Arastirma Görevlisi Ugur Özsandikçi, "Geçtigimiz hafta cuma günüydü yanlis hatirlamiyorsam. Karaya vuran 3 yunus baligi ihbari aldik. Bölgeye gidip tarama yaptigimizda, 18.03.2022 cuma günü 7 tane daha bulduk, toplam 10 tane. Ertesi gün tekrar gittigimizde benzer bölgede 3 tane daha yani toplamda 13 tane. Tirtak türü yunusun karaya vurdugunu tespit ettik. Bunlarda hafta sonu ulasim sikintiliydi, kar yagmisti, sikinti çektik, 4 tanesini alabildik. 4 tanesini fakültemize getirdik. Onlarin incelemeleri devam edecek. Neden öldüklerine dair bir sey söylemek su asamada çok erken. Çok sira disi bir sey olmadigini söyleyebilirim ancak Sinop için de siradan bir vaka da degil. Bunlari arastiracagiz, görecegiz. En son bu Akliman mevki’inde rastladigimiz hayvan üzerinde bir agda yakalandigina dair, balikçilik etkilesimi olduguna dair güçlü izler var üzerinde, kuyruk kesikligi var, üzerinde ag izleri var. Muhtemelen bir tanesi balikçilik etkilesimi ama digerlerini dedigimiz gibi 9 tanesine ulasamadik. Aldigimiz 4 tanesini de muhtemelen yarina inceleyip ne oldugunu anlamaya çalisacagiz. Firtinadan degil, söyle. Bunlar simdi geçen hafta, bunlar tabi tamamen senaryolar. Farkli zamanlarda yani bir, iki, üç gün içinde ölüp o sert firtinayla beraber de ölüleri karaya sürüklenmis olabilir. Yoksa firtinadan ölme gibi bir durumlari olmaz. Dedigim gibi 13 rakami toplu ölüm sayilabilir ama bunlarin neyden kaynaklandigini simdi Karadeniz’de 3 tane yunus türü yasiyor. Bunlar afalina, tirtak ve mutur. Tirtak bizim simdi burada buldugumuz karaya vuran türler daha çok açik deniz türü olarak bilindigi için daha çok açik denizde avcilik yapan girgir çevirme aglariyla etkilesime giriyor. O yönde bir etkilesim var mi yok mu ona bakmaya çalisacagiz ilk basta, bogulma ibaresi var mi yok mu. Yoksa diger alternatifleri degerlendirmeye çalisacagiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile