Sinsi Basliyor, Yavas Yavas Ilerliyor

Sinsi Basliyor, Yavas Yavas Ilerliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Saglik Hizmetleri Uygulama ve Arastirma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalinda görevli Ögr. Üyesi Prof. Dr. Özlem Kayim Yildiz, Alzheimer hastaliginin sinsi basladigini ve yavas yavas ilerledigini söyledi.

Alzheimer hastaligi, kisinin yasamini ciddi oranda etkileyen ve yaygin olarak görülen bir demans (bunama hastaligi) türüdür. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Saglik Hizmetleri Uygulama ve Arastirma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalinda görevli Ögr. Üyesi Prof. Dr. Özlem Kayim Yildiz, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayisiyla açiklamalarda bulundu.

“65 yas üzerinde her 14 kisiden birinde görülüyor”

Prof. Dr. Yildiz, 65 yas üzerinde her 14 kisiden birinde 80 yas üzerinde her 6 kisiden birinde bu hastaligin mevcut oldugunu ifade ederek, “Dünya üzerinde yaklasik 55 milyon demans hastasi oldugu sanilmaktadir. Nüfusun yaslanmasi nedeniyle her yil bu sayiya yaklasik 10 milyon yeni hasta eklenmektedir. Bunamanin en yaygin nedeni, Alzheimer hastaligidir. Hastaligin riski ilerleyen yasla birlikte artmaktadir. 65 yas üzerinde her 14 kisiden birinde ve 80 yas üzerinde her 6 kisiden birinde hastalik mevcuttur” dedi.



“Yakin hafiza bozulur”

Hastaligin etkilerinden bahseden Prof. Dr. Yildiz, Alzheimer hastalarinin yakin geçmisi unuttuklarini söyleyerek, “Hastaligin belirtileri sinsi baslar ve yavas biçimde artar. Hastalik zihinsel yetilerin kaybi ile karakterizedir. Genellikle ilk olarak hafiza etkilenir özellikle yakin hafiza bozulur. Hastalar yillar önce olan olaylari net biçimde hatirlar, yakin geçmisi unuturlar ve zamanla yeni hatiralar edinemezler. Esyalari koyduklari yerleri unuturlar. Dikkat, hesap yapma, okuma yazma, alet kullanma becerileri de etkilenir. Sohbeti sürdüremez, iletisim güçlügü yasarlar. Bunama tablosuna Alzheimer disi nedenlerinde yol açabilecegi akilda tutulmali ve bu nedenler arastirilmak üzere bir nöroloji uzmanina basvurulmalidir” ifadelerini kullandi.

“Hastalarin fiziksel olarak aktif olmalari, sosyal etkilesimi sürdürmeleri önemlidir”

Hastaligin tedavisi hakkinda konusan Prof. Dr. Yildiz, “Alzheimer hastaligi tedavisi konusunda en çok arastirma yapilan hastaliklardan biridir. Su an için hastaligi tamamen ortadan kaldiracak bir tedavi seçenegi mevcut olmamakla birlikte hastaligin belirtilerinin kontrol altina alinmasi ve hastanin yasam kalitesinin sürdürülmesi için uygulanan ilaç tedavileri ve ilaç disi yaklasimlar mevcuttur. Hastalarin fiziksel olarak aktif olmalari, sosyal etkilesimi sürdürmeleri önemlidir. Tedavide kullanilan ilaçlar hastalik belirtilerini azaltmaya yöneliktir. Son iki yil içerisinde Alzheimer hastaliginin tedavisinde iki yeni ilaç onay almistir. Bu ilaçlarin özellikle erken evrelerde uygulanmalarinin hastaligin ilerlemesini yavaslatabilecegi düsünülmektedir” diye konustu.



“Bu hastaliktan korunmak mümkün”

Son olarak hastaliktan korunmanin mümkün oldugunu söyleyen Prof. Dr. Yildiz, “Bunun için saglikli yasam ilkeleri ve Akdeniz tipi diyet benimsenmeli, zihin aktif tutulmali, kitap okunmali, hipertansiyon, diyabet uygun biçimde tedavi edilmeli, tütün ürünlerinden uzak durulmalidir. Spor ve yürüyüs yapmak hastaliktan korunmaya katki saglar” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile