Sirbistan'da Belgrad Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe kursunu tamamlayan kursiyerler için Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy ve esi Canan Parmaksizoglu Aksoy'un ev sahipliginde sertifika töreni düzenlendi.
Kursiyerlere sertifikalari, Büyükelçi Aksoy ve esi tarafindan takdim edilirken, törende açilis konusmasini yapan Belgrad Yunus Emre Enstitüsü'nün Koordinatörü Dinser Sahin, Aksoy'a ev sahipliginden dolayi tesekkür; tüm kursiyerleri de gösterdikleri basaridan dolayi tebrik etti.
Sahin, Belgrad Yunus Emre Enstitüsünün çalismalariyla bugüne kadar 1570'i kültür merkezi bünyesinde 2500'ün üzerinde kursiyerin Sirbistan'da Türkçe ögrendigini belirterek "Senede 3 dönem olarak planlanan kurslarda, bu dönem devam eden 140 kursiyer bulunuyor. Önümüzdeki süreçte hedefimiz bu sayiyi 2-3 katina çikarmak." ifadelerini kullandi.
15 Ocak 2022'de baslayacak yeni dönemde sloganlarinin "Dizileri Dilinde Izle" ve "Sehrin Dilini Konus" olacagini ifade eden Sahin, "Ögrendikleri Türkçe, kursiyerlerimize gerek egitim alaninda gerek Sirbistan'da sayisi giderek artan Türk sirketlerinde ise yerlesmede gerekse de ülkemize ziyaretlerinde kolaylik saglamaktadir." dedi.
Kültür merkezi bünyesinde sadece dil kurslarinin bulunmadigini dile getiren Sahin, "Dil kurslarinin yani sira Kemankes okçuluk, ebru, sinema gösterimi, kitap tanitimi, yemek kültürü, müzik programlari gibi geleneksel sanat ve spor aktivitelerimiz de mevcut." açiklamasinda bulundu.
Belgrad Büyükelçisi Aksoy da Sirbistan'da göreve basladigi ilk hafta Belgrad Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret ettigini, ziyaretinde Türkçeye duyulan büyük ilgiye taniklik ettigini vurgulayarak "Birkaç sinifi ziyaret ettim. Kursiyerlere neden baska bir dil degil de Türkçe ögrenmek istediklerini sordum. Özellikle Türkçe dizilerden çok etkilendiklerini ve Türkiye'ye gitmek istediklerini söylediler." diye konustu.
Sirbistan Basbakan Yardimcisi Maya Goykoviç'in Meclis'teki bir konusmasinda dile getirdigi "Türkiye, Türk dizileri ile turist sayisini arttiriyor" sözlerini hatirlatan Aksoy, "Sirpça'da 9 bin Türkçe kelime bulunuyor. Sirp dostlarimizla anlasamadigimiz zamanlarda Türkçe hitap ediyorum. Beni anliyorlar. Yastik, yorgan, baklava, börek gibi ortak kelimelerimiz var." dedi.
Türkçe'ye ilginin artmasindan memnun olduklarini dile getiren Aksoy, "Yunus Emre Enstitümüzün çalismalarina her zaman destek olduk ve olmaya devam edecegiz. Çünkü dil konusulmaya baslaninca insanlar birbirlerini daha iyi anliyor." ifadelerini kullandi.
Aksoy, Sirp ve Türk halklarinin ve aile yapilarinin benzerliklerine de isaret ederek "Önümüzdeki hafta Meclis Baskanimiz Mustafa Sentop ve milletvekillerimiz Sirbistan'i ziyaret edecek. Kendilerini Yunus Emre Enstitüsünde yapilan çalismalardan bahsedecegim. Bir firsat olursa, degerli Meclis Baskanimizi sizlerle de bir araya getirmek istiyorum." dedi.
Kursiyerlerden Anya Stosic de "Makine mühendisligi ögrencisiyim. Türkiye'nin Bayraktar drone projesini takip ediyorum. Mezun olunca bu projenin bir parçasi olmak için Türkçe ögreniyorum." diye konustu.
Sirbistan'da Türkçeye Ilgi Giderek Artiyor
Belgrad Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe kursunu tamamlayan kursiyerler için Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy ve esi Canan Parmaksizoglu Aksoy'un ev sahipliginde sertifika töreni düzenlendi Belgrad Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dinser Sahin: 'Ögrendikleri Türkçe, kursiyerlerimize gerek egitim alaninda gerek Sirbistan'da sayisi giderek artan Türk sirketlerinde ise yerlesmede gerekse de ülkemize ziyaretlerinde kolaylik saglamaktadir'.