Sırbistan Ve İngiltere‘ye Kaçırılan Bin 882 Eser, Anadolu’Ya Döndü

Yurt dışına kaçırılan çok sayıda tarihi eser, yapılan takiplerle Türkiye’ye geri dönüyor. Bu kapsamda, son olarak Sırbistan ve İngiltere’ye kaçırılan toplam bin 882 tarihi eserlerin, ana vatanına iadesi sağlandı. Eserler, Ankara ve İstanbul’daki arkeoloji müzelerinde sergilenecek.

Yurt dışına kaçırılan çok sayıda tarihi eser, yapılan takiplerle Türkiye’ye geri dönüyor. Bu kapsamda, son olarak Sırbistan ve İngiltere’ye kaçırılan toplam bin 882 tarihi eserlerin, ana vatanına iadesi sağlandı. Eserler, Ankara ve İstanbul’daki arkeoloji müzelerinde sergilenecek.

İngiltere ve Sırbistan’dan kaçırılmış değerli arkeolojik eserlerin Türkiye’ye iade edilmesi sebebiyle bir tören düzenlendi. Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Geçmiş yıllarda bu yana ülkemizden haksız bir şekilde dışarıya götürülen eserlerin geri dönüşünü sağlamak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz.” dedi. Bu çerçevede yakından takip edilen bir çok konu olduğunu aktaran Günay, “1917 yılında Türkiye’den götürülmüş bulunan ve 40’lardan bu yana geri dönüş tartışmaları sürmekte olan Boğazköy sfenksinin de Nisan ayının ortalarında yapılacak toplantı ile yaklaşık 100 yıl sonra doğduğu topraklara geri dönecek.” diye konuştu.

Yapılan çalışmalar neticesinde 1998-2001 yılları arasında 491, 2002 -2006 yılları arasında 416, 2007-2011 yılları arasında da 3 bin 609 tarihi eserin geri geldiğini ifade eden Günay, toplam 13 yıl içinde 4 bin 516 eserin Türkiye’ye iadesinin sağlandığını aktardı. Günay, 2007-2011 yılları arasında iadesi sağlanan 3 bin 609 arkeolojik eserin, 320’sinin Avustrulya’dan, 20’sinin İngiltere’den (törende bulunan 17 eser ile birlikte), 23’ünün Birleşik Arap Emirliği’nden, bin 230’unun Almanya’dan, 1’inin İsviçre’den, 133’ünün Hırvatistan’dan, 11’inin ABD’den, bin 865’inin ise Sırbistan’dan (törende bulunan eserler) alındığını ifade etti.

Günay, Sırbistan’dan iadesi sağlanan, törende de bir kısmı sergilenen, bin 865 tarihi eserin, bin 458’inin sikke, 380’inin ise arkelojik eser olduğunu dile getirdi. Günay, İngiltere’den iadesi sağlanan 17 tarihi eser ile ilgili ise şunları dile getirdi: “Ülkemizde yıllar önce bir misyonda görev yapmış bulunan birisi, bundan 50 yıl kadar önce yurt dışına Türkiye’den bazı objeler götürmüş. Bunun ailesi, bu 17 parça eseri Türkiye’ye iade etti.”

İngiltere’den gelen 17 parça eser şöyle: "M.Ö 3000’li yıllara tarihlenen 2 adet altın diadem, 1 adet bronz boğa sistrumu, 1 adet pişmiş toprak kaplumbağa ritonu, 1 adet pişmiş toprak depas, 2 adet pişmiş toprak tek kulplu maşrapa, 3 adet pişmiş toprak ip delikli çömlek, 6 adet pişmiş toprak çömlek ve 1 adet pişmiş toprak minyatür vazocuk.

İngiltere’den gelen tarihi parçalar Ankara’daki Anadolu Medeniyetler Müzesi, Sırbistan’dan gelenler ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek.

Törenin ardından, sergilenen tarihi eserler, yetkiler tarafından büyük bir dikkatle müzelere gönderilmek üzere özel sandıklara yerleştirildi."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile