Şırnak Orman ve Su İşleri Müdürlüğü Açıklaması

Dicle Nehri'nin uluslararası öneme sahip Türkiye'deki 135 sulak alandan biri olduğu bildirildi.

Şırnak Orman ve Su İşleri Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Türkiye'nin, sulak alanların korunması ve akılcı kullanımını sağlamak üzere geliştirilen ve 1971 yılında İran'ın Ramsar kentinde imzaya açılan Ramsar Sözleşmesi'ne 1994 yılında taraf olduğu hatırlatıldı.

Sulak alanların yeryüzündeki başka hiçbir ekosistemle karşılanamayacak işlev ve değerlere sahip olduğunun vurgulandığı açıklamada, sulak alanların uygarlıkların beşiği olduğu ve ilk uygarlık gelişimi olan Mezopotamya ve Anadolu'daki ilk yerleşimlerin sulak alanlar çevresinde kurulduğu kaydedildi.

Ayrıca sulak alanların su baskınlarını engellediği bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Türkiye'de toplam 1 milyon hektarı aşan binden fazla sulak alan bulunmaktadır. Bu alanların 135'i uluslararası öneme sahip sulak alandır. Uluslararası öneme sahip sulak alanlar içerisinde ilimiz sınırlarında bulunan Dicle Nehri de yer almaktadır. Geçmişte sulak alanların kurutularak yok edilmesi nedeniyle birçok bölgemizde kuraklık görülmektedir. Ayrıca bu bölgelerde birçok canlı türü yok olmuş ve bölge ekonomisi olumsuz etkilenmiştir. Bugün bakanlığımız birçok bölgede yok olan veya yok olma riski bulunan sulak alanlarımızı tekrar eski haline getirmeye çalışmaktadır. Yaşanabilir bir çevre ve kaliteli bir yaşam için mutlak suretle sulak alanlarımızın korunması gerekmektedir. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakılmasında sulak alanlara gereken önemin gösterilmesi Son derece önemlidir.''

Muhabir: Şaban Yılmaz-Turan Gülenç/Nail Kadırhan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile