Şırnak'ta, 'İşgücü Piyasası Talep Araştırması'

Şırnak'ta İŞKUR tarafından gerçekleştirilen, "İşgücü Piyasası Talep Araştırması" tamamlandı.

İŞKUR'dan yapılan açıklamada, işgücü piyasasında talebin belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmada ilde 136 kişilik açık iş tespit edildiği bildirildi.

Şırnak'ta açık iş oranının yüzde 1 olarak hesaplandığı ifade edilen açıklamada, bunun ilde her 100 kişilik kadronun 99'nun dolu birinin ise boş olduğu anlamına geldiği belirtildi.
Ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 6,7'sinin açık işi olduğunun tespit edildiğine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Açık işler için yaklaşık yüzde 73,6 oranında asgari bir eğitim düzeyi, yüzde 1,6 oranında çıraklık eğitimi, yüzde 16,8 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 24,7 lise ve dengi eğitimler, yüzde 32,4 lise üstü eğitimliler talep edilmektedir. Talep edilen ek beceriler incelendiğinde,4 açık işlerin yüzde 73,9'u için mesleğe ilişkin yeterli bilgi, yüzde 38,9'u için iş ahlakına sahip olabilme, yüzde 26,1'i için iletişim ve ifade yeteneği, yüzde 20'si için fazla mesaiye kalabilme, yüzde 19,1'i için fiziki ve bedensel yeterlilik talep edildiği belirlendi."
Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 6,4 ile insan sağlığı ve sosyal hizmetler faaliyetleri sektöründe tespit edildiği vurgulanan açıklamada, bunu yüzde 2,8 açık iş oranı ile madencilik ve taş ocakçılığı sektörü ve yüzde 1,7'lik açık iş oranı ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ile dağıtımı sektörünün izlediği belirtildi.
Açıklamada, şöyle denildi:
"Şırnak'ta açık işlerin en fazla olduğu meslekler, pazarlamacı, hemşire, minibüs şoförü, şoför-yük taşıma, reyon görevlisi, maden teknikeri, maden teknisyeni, tır-çekici şoförü, ev tipi klima sistemleri teknik elemanlığı. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler ise ön muhasebeci, pazarlamacı, aşçı, halkla ilişkiler tanıtım ve meslek elemanı, akaryakıt satış elemanı, kasiyer, zihinsel engelliler öğretmeni, arıcılık teknikeri, kasap ve hasta ile yaşlı bakım elemanı mesleğidir."
Acıklamada, araştırma sonuçlarına göre 30 Haziran 2015 tarihi itibarıyla istihdamda bin 48 kişilik net artışın beklendiği bildirildi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile