Şırnak'ta Obezite İle Mücadele Birimi Kuruldu

Şırnak Halk Sağlığı Müdürü Hayam Elçi, Şırnak'ta obeziteye savaş açtıklarını söyledi.

Halk Sağlığı Müdürü Muhsin Hayam Elçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şırnak ve Cizre ilçesinde obezite ile mücadele birimi kurduklarını bildirdi.
Müdürlük bahçesindeki aile sağlık merkezinde kurulan birimin diyetisyenler eşliğinde haftada 2 gün hizmet vereceğini belirten Elçi şunları söyledi:
"Birime müracaat eden vatandaşların kilo, boy ve yağ oranları bilgisayarlı sistemlerle ölçülüyor. Ölçümleri standartlara uymayan hastalara diyetisyenler tarafından ücretsiz danışmanlık eşliğinde sağlık hizmeti veriliyor. Şırnak'ta obeziteye savaş açtık. Halk sağlığı teşkilatı olarak elimizden gelen tüm sağlık hizmetlerini vermeye hazırız. İmkanlarımızı sonuna kadar kullanacağız. Halkımızın bu doğrultuda başvurmalarını ve gereken sağlık hizmetlerini almalarını istiyoruz. Cizre'de her gün Şırnak'ta da haftada iki gün poliklinik olarak hizmet vermekteyiz. Cizre'de personel binamız var poliklinik açtık. Şırnak'ta ise Şırnak Halk Sağlığı Müdürlüğü bahçesinde bulunan Aile Sağlığı Merkezi'nde birimimizi kurduk ve hizmete başladık."
Elçi, ayrıca gençlere hizmet vermek üzere Ruh Sağlığı Merkezi'ninde yakında hizmete gireceğini ifade ederek, "Burada da 2 psikolog arkadaşımız gençlere özellikle sınav stresi ve ergenlik sorunlarıyla ilgili hizmet verecekler. Bildiğiniz gibi Şırnak genç bir nüfusa sahip ve Türkiye'nin en geç illerinden biri. Merkezin haftada iki gün hizmet verecek" dedi.

Diyetisyen Kübra Ata da çağın en büyük hastalığı olarak nitelendirdiği obezite ile Şırnak'ta her yaş grubuna hizmet vereceklerini kaydetti.

Obezitenin sebep olduğu hastalıkların başında kalp damar hastalıkları ve diyabet olduğunu aktaran Ata, şöyle konuştu:
"Danışmanlığımız her yaş gurubuna hitap ediyor. Bazen oluyor ki iki aylık bebeği getiriyorlar annesine beslenme danışmanlığı yapıyoruz. İki aylık bebek nasıl beslenir bu konuda bilgilendiriyoruz. Bazen 50-60 yaşlarında hastalar ile kronik hastalar olabiliyor. Onlara da danışmanlık yapıyoruz. Obezite Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüzde 20 görülme sıklığı var. Obezite kronik hastalıklara zemin hazırlar. Özellikle de ilk sırada kalp ve damar hastalıları ve diyabet görülmektedir. Kış mevsiminde beslenmemize dikkat etmeliyiz. Kışın genelde kapalı ortamlarda kaldığımız için fiziksel hareketliliğimiz azalır. Gecelerin uzun olması televizyon karşısında harcanan zamanı artırır. Besin tüketimimiz artığı için vücut tartımız artmakta. Bunun önüne geçebilmek için yaşamımızın her alanında yeterli ve dengeli beslenmeliyiz."
Aşırı kilolarından merkezde uygulanan diyet sayesinde kurtulduğunu ifade eden Mücahit Gözlek ise 90 kilo olarak geldiği merkezde diyetisyenlerin sayesinde 75 kiloya düştüğünü söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile