Sirnak'ta geçmiste evlerdeki tezgahlarda dokunan "sal sapik" kumasinin üretimini yapan usta ögreticiler, deneyim ve birikimlerini Nazmiye Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencilerine aktariyor.
Sirnak ve Cizre belediyelerince 5 yil önce sal sapik kumasi dokumasinin yasatilmasi amaciyla yürütülen çalismalar sayesinde bu alanda 15 kadin usta ögretici yetistirildi.
Dogal tiftikten üretilip, kök boya ile renklendirilen ve geçmiste evlerdeki tezgahlarda dokunan sal sapik kumasinin dokumasini saglamak amaciyla Valilik, Belediye, Il Milli Egitim Müdürlügü ve Sirnak Üniversitesinin, Dicle Kalkinma Ajansina (DIKA) sundugu projenin kabul edilmesiyle üniversite yerleskesinde 500 metrekarelik alanda 15 dokuma tezgahinda kadin usta ögreticiler kumasin üretimini yapiyor.
Usta ögreticiler, deneyim ve birikimlerini Nazmiye Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okuyan 22 ögrenciye aktariyor.
- Kumas için patent basvurusu yapildi
Il Milli Egitim Müdürü Nazan Sener, AA muhabirine, kentin el sanatlari kültürlerinden olan sal sapik kumasinin gelecek nesillere aktarilmasi için el sanatlari bölümünü seçen ögrencilerin diplomali dokuma ustasi ve dokuma elemani olmasi için çalisma yürüttüklerini söyledi.
Hedeflerinin sal sapikte ipligin üretilmesi, renklendirilmesi ayni zamanda dokunan kumaslarin tasarimi, dikimi ve o kumaslardan kravat gibi farkli tasarimlari ortaya çikarmak oldugunu anlatan Sener, "Ortaya çikardigimiz ürünleri ülkemize tanitmak istiyoruz. Ayrica, kumas için patent basvurusunda bulunduk." dedi.
El Sanatlari ve Teknoloji Ögretmeni Mustafa Aslankiliç da 5 yil önce baslattiklari çalismayla sal sapik kumasinda 15 usta ögretici yetistirdiklerini, kumasin gelecek nesillere aktarilmasi için ögrencilere egitim verdiklerini belirtti.
Kumasin bir topunun 15 metreden olustugunu anlatan Aslankiliç, kumasinin üretiminin yaklasik 20-30 gün sürdügünü bildirdi.
- Kumas 15 asamadan geçiyor
Usta ögretici Gülnaz Hökenek Sönmez de 5 yildir yapimini ögrendigi kumasi gelecek nesillere aktarmak için çalistiklarini, ayni zamanda evlerine maddi destekte bulunduklarini aktardi.
Usta ögretici Nesep Könü de sal sapik kumasinin 15 asamadan geçerek hazirlandigini ve çok emek isteyen bir is oldugunu dile getirdi.
Isini severek yaptigini aktaran Könü, "Amacimiz bu meslegi lise ögrencilerine aktararak meslek sahibi olmalarini saglamak ve bu mesleginin devamini getirmek. Biz bu meslegi yaparak bir ilki basardik. Zor olsa da severek yapiyoruz." diye konustu.
Kurs gören ögrencilerden Nujin Sevim ise sal sapik kumasinin yapiminin büyük emek isteyen bir is oldugunu dile getirerek, "Kumasin yapimi 15 çesitli evreden geçiyor. Bir kumasin tamamlanmasi yaklasik bir ayi bulabiliyor. Usta ögreticilerimden en iyi sekilde yapimini ögrenmek istiyorum." ifadelerini kullandi.
Sirnak'ta 'Sal Sapik' Kumasinin Üretimi Gelecek Nesillere Aktariliyor
Usta ögretici Nesep Könü: 'Amacimiz bu meslegi lise ögrencilerine aktararak meslek sahibi olmalarini saglamak ve bu mesleginin devamini getirmek' Kursiyer Nujin Sevim: 'Kumasin yapimi 15 çesitli evreden geçiyor. Bir kumasin tamamlanmasi yaklasik bir ayi bulabiliyor. Usta ögreticilerimden en iyi sekilde yapimini ögrenmek istiyorum'