Sirnak'ta Uluslararasi Turabdin Sempozyumu Basladi

Sirnak'ta Uluslararasi Turabdin Sempozyumu Basladi

Sirnak Üniversitesi tarafindan düzenlenen 1. Uluslararasi Turabdin Sempozyumu, üniversitenin 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezinde basladi.

1. Uluslararasi Turabdin Sempozyumu’nda konusan Sirnak Valisi Osman Bilgin, bu topraklarin Yunus Emreleri, Haci Bektasi Velileri, Molla Ahmed Cezerileri yetistirdigini ve o felsefeyi, o kültürü yasatan toplumun temsilcileri olduklarini söyledi.

Bilgin, "Özellikle sunu söylemek istiyorum. Eger Idil’de Süryaniler özgürce yasiyorsa, Müslümanlar Endülüs’te 600 yil hükmettikleri halde bugün orada bir tane dahi camileri yoksa bu bizim medeniyetimizin ne kadar medeni oldugunu, ne kadar özgürce insanlara yasam haklarini sagladiginin en iyi gösteren belirtidir. Süryani vatandaslarima sunu demek istiyorum. Kiymetli hemsehrilerimiz, kiymetli vatandaslarimiz siz bu topraklarda özgürce yasayabilirsiniz. Bugün dünyayi sömüren insanlarin etini degil, kemigini yiyen Avrupalilarin Orta Çag barbarlarinin kölesi olmayiniz” dedi.

Sirnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdürrahim Alkis ise Süryanilerin Mezopotamya bölgesinin en kadim halklarindan birisi oldugunu 5 bin yillik yerlesim biriminde bölgede pek çok farkli mille, din ve mezhebin yasama imkani buldugunu belirtti.

Alkis, “Bölgenin çok verimli topraklar olmasi hasebiyle tarih boyunca pek çok devletin istahini da kabartmistir” diye konustu.

Sempozyumda Süryani kültürü, dil, sanat ve tarihine dair bilimsel çalismalar konu alinarak, sempozyum oturumlar ile devam etti.

Sempozyuma; Sirnak Valisi Osman Bilgin, Sirnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdürrahim Alkis, Il Jandarma Komutani Albay Murat Bozkurt, ülke içinden ve yurt disindan çok sayida akademisyenler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile