Şırnak Üniversitesi İdil'de Tarım Teknolojileri Fakültesi Açıyor

Şırnak Üniversitesi İdil'de Tarım Teknolojileri Fakültesi Açıyor

Şırnak Üniversitesi'nin bölgede tarım potansiyelini harekete geçirmek amacıyla İdil ilçesinde Ziraat veya Tarım Teknolojileri Fakültesi açmayı planladığı belirtildi.

Süryani Kardeşlik ve Sevgi Derneği Başkanı Robert Tutuş, İdil Geliştirme Derneği Başkanı Abdurrahman Baran mahalle muhtarları Mehmet Selim Zeyneloğlu, Mehmet Şerif Eydemir ile İdil Gazetesi imtiyaz sahibi M. Salih Baştuğ ilçede meslek yüksek okulu açılması için Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz'ı ziyaret etti.

Heyetin İdil'de Meslek Yüksek Okulu açılmasını talep ettiği Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, bütün ilçelerini önemsediklerini ve bilimsel olarak hazırlanacakfizibilite çalışmalarının ardından gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, kentin Akdeniz ilkim koşullarını taşıdığını ve yılda iki kere mahsul alınabileceğini belirtti.

Akmaz, 'İlimizde çok verimli topraklar var ve bu topraklardan maalesef fazla yararlanılamıyor. İdil, Cizre ve Silopi'de büyük ölçekli tarımsal alanlar mevcut. Yine Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde balcılık ve hayvancılık yaygınlaştırılabilir. Üniversite olarak Şırnak'ın bupotansiyelini ayağa kaldırmak için İdil'de Ziraat Fakültesi ya da Tarım Teknolojileri Fakültesi açmayı düşünüyoruz ' dedi.

Üniversite olarak İdil'i önemsediklerini belirten Rektör Akmaz, İdil ve Cizre arasında yapılacak olan hava alnından dolayı önümüzde ki 10-15 yıl içinde her iki ilçenin sınırlarının birleşeceğini söyledi. Şırnak Üniversitesi Prof. Dr. Akmaz, İdil'in gerek turizm ve gerekse de tarım alanında büyük bir potansiyelinin olduğunu da kaydederek; 'Şırnak ilimiz birçok ile nasip olmayan bir konumda bulunmaktadır. Şöyle ki; ilimiz hem Irak'a hem de Suriye'ye sınırı olan bir yer. Habur Sınır Kapısı'ndan yılda 10milyon dolar ihracatımız var ve bu ihracatın yarısından fazlası gıdadır. Ancak bu ihracatta Şırnak'ın hiçbir payı yok. Genelde Gaziantep ve Mersin'den gelen ürünler. Dolayısıyla 10 milyon dolar gibi büyük bir ihracat gerçekleşiyor ama Şırnak halkı bundan faydalanamıyor. Biz, üniversite olarak Akdeniz hinterlandı olan ve iklim koşulları itibariyle Akdeniz Bölge'sine çok benzeyen Şırnak'ta mevcut tarım potansiyelini ayağa kaldırmak için İdil'de Ziraat Fakültesi veya Tarım Teknolojileri Fakültesi açmayıdüşünüyoruz. Bu fakülte ile Cizre, Silopi ve İdil'de ki tarıma uygun alanlarda modern ve verimli tarım yapmayı planlarken, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde ki balcılık ve hayvancılığa da destek olacağız ' şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile