Şırnak Valiliği'nden Boğulmalara Karşı Genelge

Şırnak Valiliğince yayımlanan genelge ile il ve ilçelerde yaşanan boğulma vakalarının önüne geçilmesi amacıyla nehir, gölet, akarsu ve benzeri kontrolsüz alanlara girilmesi yasaklandı.

Genelgede, su kaynaklarının yoğun olduğu bölgelerde yaz aylarında boğulma vakaları yaşandığı, bu vakaların önemli bir kısmının nehir, gölet, akarsu ve benzeri kontrolsüz alanlarda gerçekleştiği belirtildi.
Boğulma olaylarının meydana gelmemesi, can kayıpları olmaması için valilikçe bir takım önlemler alınmasının gerekli görüldüğü ifade edilen genelgede, şunlar kaydedildi:
"Yüzme bilmeyenlerin serinlenmek için nehir, ırmak, gölet ve benzeri yerlere kesinlikle girmemeleri, yüzme bilenlerin de tek başına girmemeleri, tepe üstü dalış yapmamaları gerekmektedir. Dibi bilinmeyen ve akıntının hızlı olduğu sulara girmek sakıncalıdır. Yoğunluğu nispetten daha düşük olan, tabanı balçık çamurla kaplı baraj gölleri ve dereler yüzmek için tercih edilmemelidir. Aileler çocuklarının serinlemek için nehre girmesine izin vermemeli, su kenarlarında çocuklarını tek başına bırakmamalıdır."
Genelgede, Şırnak'ta göletlere, nehirlere ve benzeri sulara girmenin, bu tür sulara yaklaşmanın zaman zaman üzücü hadiselerin yaşanmasına neden olduğu hatırlatılarak, bu tür sulara girilmesinin yasaklandığı bildirildi.

- Yasağa uymayanlara ceza
Genelgede belirtilen hususlara aykırı hareket eden kişi veya kişilere öncelikle 5440 sayılı İl İdare Kanunun ilgii maddeleri ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesinin 1. fıkrası gereğince idari para cezası uygulanmasına karar verildiğine vurgu yapıldı.
Vatandaşlarımızın bilinçlendirilerek boğulma vakalarına karşı duyarlılıklarının artırılması ve bu sayede halkın tehlikeli bölgelerden uzak durmalarını sağlamak için üzerine düşeni yerine getirmesi uyarısında bulunulan genelgede şöyle denildi:
"Belediye sorumluluk alanındaki yerlere belediyelerce, bunun dışındaki yerlere ise DSİ tarafından uyarıcı levha konulması, bu konuda ilgili mahalli idareler birimlerince bir çalışma başlatılması gerekmektedir. İl genelinde nehirlerde ve göletlerde boğulma olaylarını en aza indirmek hatta sona erdirmek için tüm yetkili ve görevliler duyarlı olmalıdır. Aksi takdirde görevlerini gereği gibi yapmayanlar hakkında yasal işlem yapılabilecektir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile