Kullanılan banka kredisindeki dosya masrafının iadesi amacıyla bankalardan temin edilmesi gereken "sözleşme" ve "ödeme planı" gibi belgeler için bazı bankalara yüksek bedel ödemek zorunda kalan tüketicilerin, ödedikleri parayı geri alabilmeleri için dekont almaları gerekiyor.
Tüketici Birliği Federasyonu üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkemelerin dosya yükünün azaltılması, vatandaşlar ve özellikle de şirketler arasındaki uyuşmazlıkların giderilmesi amacıyla arabulucuk sisteminin uygulanmaya başlandığını hatırlattı.
Tüketici şikayetleri konusunda bu sistemin yıllardır tüketici hakem heyetleri marifetiyle yürütüldüğünü dile getiren Altay, Türk hukuk sisteminin mahkemelerin yükünü azaltmak için çeşitli yollar aradığını ama bankaların yine de mahkemeye gitmekten çekinmediğini söyledi.
Altay, tüketicilerin bankalar tarafından alınan dosya masrafı, yapılandırma masrafı ve yıllık kart aidatı gibi ücretlerin iadesi için tüketici hakem heyetlerine başvurduğunu belirterek, "Kullanılan banka kredisindeki dosya masrafının iadesi amacıyla bankalardan temin edilmesi gereken 'sözleşme' ve 'ödeme planı' gibi belgeler için bazı bankalara ücret ödeyen tüketicilerin, ödedikleri parayı geri alabilmeleri için dekont almaları gerekiyor ama bankalar bu dekontlar için de ayrıca ücret talep ediyor" diye konuştu.
Tüketicilerin artık daha bilinçli olduğunu, her fırsatta hakkını aradığını dile getiren Altay, bu konuda birçok avukatın sadece bankalardan alınacak dosya masrafı ve yapılandırma ücretleri gibi davalara baktığını anlattı.
Bankaların tüketici hakem heyetlerinde aleyhlerine çıkan karar gereği tüketiciye ödeme yapmadığını, üstelik bu durumu mahkemeye taşıdığını vurgulayan Altay, şunları kaydetti:
"Bankalarca kesilen dosya masrafı, yapılandırma masrafı ve yıllık kart aidatı gibi ücretleri gösteren dekontlara para istenmesi tüketici mevzuatına aykırıdır. Haksız yere alınan bu ücretlerin iadesi için tüketici hakem heyetlerine müracaat edilip ücret geri alınabilmektedir. Birçok banka tüketici hakem heyetlerinin kararını görmemezlikten gelerek ücret ödememektedir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre icraya koyularak bu ücretin geri alınabileceğini bile bile bankaların yine de zorluk çıkarması vatandaşın gözünü korkutmaya yönelik harekettir. Burada amaç tüketiciyi karşı dava ile korkutup alacağı ücretten vazgeçmesini sağlamak ve diğer alacaklılara gözdağı vermektir. Avukatlara da ek ücret ödemeyi göze alan bu bankalar özellikle dosya masrafı, hesap kesim ücreti, yıllık kart aidatı gibi masrafları tüketiciye zorluk çıkarmadan verirlerse öncelikle hem kendilerini hem tüketiciyi hem de tüketici hakem heyetlerini büyük bir sıkıntıdan kurtarmış olacaklar."
Şırnak Valiliği'nden İftar Yemeği
Bankalarca kesilen dosya masrafı, yapılandırma masrafı ve yıllık kart aidatı gibi ücretleri gösteren dekontlara istenen ücret için tüketicilerin hakem heyetlerine başvurduğu, bankaların, aleyhlerinde karar verilmesine rağmen ücreti ödemediği, durumun mahkemeye taşındığı belirtildi.