Sirnaklilar Huzura Kavustu, Atil Durumdaki Arazileri Degerlendiriyor

Sirnaklilar Huzura Kavustu, Atil Durumdaki Arazileri Degerlendiriyor

Sirnak’ta saglanan güven ve huzur ortamiyla birlikte, atil durumda olan arazilere ekilmek üzere çiftçilere fistik fidani dagitildi.

Sirnak Valisi Osman Bilgin, Sirnak Valiligi ve Fistik Yetistiricileri birligin destegiyle yüzde 100 hibeli 2 milyona kadar fistik fidaninin dagitimi yapilacagini belirtti.

Devletin çiftçilere desteginin sürdügünü belirten Vali Bilgin, “Yer fistigi var, birde agaç fistigi dedigimiz, Antep fistigi, Siirt fistigi ile anilan fistiklar var. Artik bundan sonraki süreçte de Sirnak fistigi diyecegiz ve gördügünüz bu daglari, taslari, orman arazilerini, vatandaslarimizin Fistik Üreticileri Birligi ile birlikte yapacagimiz çalismalar ile her noktayi fistik ormani haline getirecegiz" dedi.

Valilik olarak su anda üretmek isteyen her vatandasa istisnasiz, ayrim yapmadan herkese fistik fidani verdiklerini söyleyen Vali Bilgin, "Ayni zamanda arazisini de ekilebilir hale getiriyoruz. Özellikle terör örgütünün propagandasi Sirnak ile ilgili her dönemde çikiyor. Ormanlari kesiyorlar seklinde propaganda yapiliyor. Bizim de söyledigimiz sey su, biz terörün degil, vatandasin faydalandigi ormanlar yapmak istiyoruz. Terörün yararlandigi ormanlara hayir, vatandasin faydalandigi ormanlara evet diyoruz. O nedenle Cudi’den Gabar’a, Besta’dan Namaz Dagi, Kato’ya kadar her bölge de ne kadar fistik agaci dikebilirsek bunu dikmek istiyoruz" diye konustu.

"Lütfen bize basvurun, sadece bir basvurunuz yeterli bizim için" diyen Vali Bilgin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bir basvuru yapin biz gelelim size makine destegi, dikim destegi, fide destegi her türlü faaliyette size yardimci olalim. Gece gündüz, 7 gün 24 saat esasli bu konuda ki çalismaya vatandaslarimiz hazir olsunlar; biz haziriz. O nedenle biz sunu diyoruz. Biz, vatandasin ve özellikle Kürt halkinin burada yasayan halkimizin faydalandigi ormanlara evet diyoruz. Dolayisi ile terör örgütünün propagandasina da hayir diyoruz.”

Sirnak Fistik Üreticileri birliginin de bu projeyi sahiplendigini belirten Vali Bilgin, “Bu sahiplenme ile birlikte özellikle Ikizce ve Toptepe köylerinden baslayarak tüm ilimizin ilçeleri ile her noktada gece gündüz bu faaliyeti yürütecegiz. Biz, bu gün yaptigimiz faaliyeti belki insanlar anlamayacak. Ama aradan 4-5 yil geçtikten sonra bu daglar taslar fistik ormanlari ve fistik agaci haline geldikten sonra buradaki insanlarimiz ekonomik gelir kazandiktan sonra herkes, geç kalanlar yapanlari imrenecek ve bunu biz niye yapmadik diyecekler. O nedenle ben simdiden yarin geç olmasin bu gün bizim olsun mantigi ile birlikte vatandaslarimizi bu duyarliliga ve bu seferberlige davet ediyorum” seklinde konustu.

Mardin, Siirt, Gaziantep ve Sanliurfa ile iletisime geçtiklerini aktaran Vali Bilgin, "1 milyon ise 1 milyon, 2 milyon ise 2 milyon fidan dikim kapasitemiz ve çalisma alt yapimiz var. Parasal olarak hiçbir sorunumuz yok. Her türlü destege de haziriz. En az bir vatandasimiz 50 dekar fistik agaci dikmesini istiyoruz. Bu gün 50 dekar araziden Siirt’teki vatandaslarin elde ettigi gelir en az 1 milyona yakin bir paradan söz ediyoruz. Her çiftçimize bir ziraat mühendisi zimmetleyecegiz. Eslestirme yapacagimiz her çiftçimize" ifadelerinde bulundu.

Tüm arazileri böyle ekip, makine destegi vererek birakmadiklarini kaydeden Vali Bilgin, sözlerini su ifadelerle tamamladi:

"24 saat esasli çiftçi ile mühendisi eslestirip, burada sorun var ise mühendise soracagiz bunu. Dolayisi ile bu çok önemli bir nokta. Bunun haricinde bahsettigimiz üzere burada dogal gübresinden diger gübre alimlarinda da yardimci olacagiz. Her türlü yardimi yapacagiz.”

Sirnak Cudi Dagi eteklerinde bulunan Toptepe ve Ikizce köyünde düzenlenen programa, Vali Osman Bilgin, vali yardimcisi Mehmet Çelik, Il Jandarma Komutan vekili Yarbay Servet Yegit, Tarim ve Orman Il Müdür yardimcisi Erdogan Yildiz, Fistik Üreticileri Birligi Baskani Aziz Namdar ve çiftçiler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile