Sirt Agrisinin Sayisiz Nedeni Olabilir

Sirt Agrisinin Sayisiz Nedeni Olabilir

Eskisehir Fizyomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Nurhan Barutçu, sirt agrisinin nedenleri ve tedavi yöntemlerini anlatti.

Birçok kisinin hayati boyunca en az bir kez sirt agrisi problemi yasadigini aktaran Dr. Barutçu, “Masa basi çalisanlarda yaygin gördügümüz bu durum telefon ve tablet kullaniminin yayginlasmasi ile de artis göstermistir” dedi.

Sirt agrisi nedenlerine iliskin de konustan Dr. Barutçu, “Sirt agrisi omurgamizdan, omurgamizin çevresindeki kas ve yumusak dokudan veya organlardan yansiyan agrilar nedeni ile olusabilir. Kaslarda olusan spazm ile karakterize olan miyofasial agri sendromu en sik görülen sirt agrisi nedenlerinden biridir.” Miyofasial agri sendromunun durus bozukluklari, ergonomik olmayan oturma ve çalisma sekli ile iliskili oldugunu belirten Dr. Barutçu, “Fibromiyalji dedigimiz yumusak doku romatizmasi olarak da bilinen hastalikta da sirt agrisi siklikla görülür” diye konustu.



“Nedeni tümör de olabilir”

Omurga egriligi, dejeneratif omurga hastaliklari, nadir görülen sirt fitigi da sirt agrilarinin nedenleri arasinda gösterildigini ifade eden Dr. Barutçu, “Kemik erimesi olanlarda omurgada ezilme kirigi durumlarinda ve iltihapli romatizmal hastaliklarda, omurgaya ait iyi ve kötü huylu tümörler olmasi durumunda da sirt agrisi görülebilir. Kalp karaciger safra kesesi pankreas gibi organlardan yayilan agrilar da sirt agrisina neden olabilir.” seklinde konustu.

Dr. Nurhan Barutçu, omurgaya baska organlardan yayilim gösteren tümörlerin neden oldugu sirt agrisinda, genellikle kilo kaybi halsizlik, istahsizlik, siddetli ve geçmeyen, artarak devam eden agrilarin da buna eslik ettigini aktardi.

Nasil tani konulur?

Sirt agrisinin nedenleri çok genis oldugundan ayrintili fizik muayene ve sonrasinda kan tetkiki ultrasonografi, tomografi, manyetik rezonans, emg gibi görüntüleme tetkikleri ile tani kondugunu dile getiren Dr. Barutçu, tedaviye iliskin bilgiler verdi. Dr. Nurhan Barutçu söyle konustu:

“Tedavide antiinflamatuar ilaçlar ve kas gevsetici ilaçlar, fizik tedavi, igne tedavileri kullanilmaktadir. Klasik fizik tedavi dedigimiz sicak uygulama, TENS, ultrason, lazer gibi tedavilerin yani sira medikal masaj, manuel terapi, robotik lazer, manyetik alan, andulasyon cihazi gibi uygulamalar tedavi basarisini oldukça artirmaktadir. Kuru igneleme, nöral terapi, tetik nokta enjeksiyonu, mezoterapi de sirt agrilarinda siklikla kullandigimiz tedavilerdir.”

“Tedavide egzersizlerin rolü büyük”

Agri tedavisinde egzersizin çok önemli olduguna dikkat çeken Dr. Barutçu, “Iyi planlanmis egzersiz programlari, özellikle su içi egzersizler tedavide önemli bir yere sahiptir. Saglikli beslenme, ev ve çalisma ortaminin ergonomik hale getirilmesi gibi önlemler faydalidir. Pilates, yoga, yüzme en çok önerdigimiz egzersizlerdir.” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile