EFSUN YILMAZ - İzmir Doğal Yaşam Parkı'nın 36 bakıcısından biri olan Şerafettin Güngör, bakıcısı olduğu sırtlanlarla 'onların sesini taklit ederek' iletişim kuruyor.
Sasalı'da 130 türden bin 500'ün üzerinde hayvanın yaşadığı İzmir Doğal Yaşam Parkı, her gün yüzlerce, tatillerde ise binlerce kişiyi ağırlıyor. Ziyaretçilere doğal yaşamı izleme olanağı sunan parkta insan ve hayvanın 'sevgi' dilinde konuştuğunu yaşam parkında bakıcı olarak çalışan Güngör adeta kanıtlıyor.
Parktaki 36 bakıcıdan her biri gibi mesai günlerinde hayvanları besleyen ve onlarının bakımını yapan 43 yaşındaki Şerafettin Güngör, özel olarak sırtlan, vaşak, ayı ve kurtların olduğu bölümlerle ilgileniyor.
Güngör, özellikle ziyaretçilerin çok da ilgi göstermediği sırtlan bölümünde sevinçle karşılanıyor çünkü 8 yıldır baktığı sırtlanların diliyle 'konuşuyor.'
Sırtlanları taklit ederek kesik kesik ve 'ulumaya' benzer sesler çıkaran Güngör'ün çağrısını duyan hayvanlar, hemen yerinden kalkıp çitin arkasındaki bakıcısına koşuyor.
- 'Ben onları seviyorum onlar da beni'
Şerafettin Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Yeğinler köyünde dünyaya geldiğini, bir köy çocuğu olarak hayvanlarla iç içe büyüdüğünü söyledi.
Yetişkinliğinde tavukçulukla uğraştığını anlatan Güngör, 8 yıl önce de İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda çalışmaya başladığını, bakıcılığını ilk üstlendiğinde sırtlanları çok garipsediğini belirtti.
Zamanla sırtlanlar hakkında bilgi sahibi olmaya başladığını, bazı toplumlarda sırtlanın köpek gibi evcilleştirildiğini öğrendiğini dile getiren Güngör, ailesinden daha fazla sırtlanlarla vakit geçirdiğini ifade etti.
- Seslerini ayırt edebiliyor
Sırtlanlarla güvene dayalı iletişim kurduğunu anlatan Güngör, 'Onların feryat figan ya da çocuk seslerini öğrendim, bu sesleri çıkarınca hareketlenip bana geliyorlar, başkası aynı sesi çıkarmaya çalışınca hiç tepki vermiyorlar.' diye konuştu.
Hayvanların bakımını, aşısını yapan veterinerlere eşlik ettiğini belirten Güngör, şunları söyledi:
'Beni tanıdıkları için hiç zorlanmıyorum. İlgi gösterdiğim için, onlara baktığım için beni seviyorlar. 8 yıldır sırtlanlara bakıyorum ve hiç nankör değiller. Buraya 5-6 milyon ziyaretçi gelmiştir. Bazı ziyaretçiler onlara hiç bakmıyor, 'aman hiç görmeyeyim' diyor ama ben sırtlanları seviyorum. Onlarla konuşunca çevredekilerin ilgisini çekiyor. 'Nasıl yapıyorsunuz' diye soranlar oluyor, onlar da deniyor ama sırtlanlar pek bakmıyor.'
Güngör, hayvanların sevgisini hareketlerinden anladığını, sırtlanların da kendisine aynı seslerle karşılık verdiğini söyledi.
Parktaki sırtlan sayısının 5'ten 14'e yükseldiğini aktaran Güngör, her gün onları kırmızı etle beslediğini, kendisine zarar vermelerinden hiç korkmadığını sözlerine ekledi.
- Yöneticiler de memnun
İzmir Doğal Yaşam Parkı Müdürü Şahin Afşin de 'sırtlanlarla iletişim kuran' Şerafettin Güngör'ün ziyaretçilerin ilgisini çektiğini belirtti.
Güngör'ün hayvanlarla iyi anlaştığına işaret eden Afşin, 'O bölüm bazı ziyaretçilerin çok ilgisini çekiyor. Vatandaş, sırtlan sesinin nereden geldiğini merak ediyor. Şerafettin Güngör ayılara, kurtlara, vaşaklara da bakıyor.' dedi.
Afşin, bakıcı Güngör'ün çalışmalarından ve hayvanlarla kurduğu iletişimden memnun olduklarını söyledi.
Sırtlanlarla Konuşan Adam
İzmir Doğal Yaşam Parkı'nın 36 bakıcısından biri olan Şerafettin Güngör, sırtlanlarla 'onların sesini taklit ederek' iletişim kuruyor Güngör: 'Sırtlanların feryat figan ya da çocuk seslerini öğrendim, bu sesleri çıkarınca hareketlenip bana geliyorlar, başkası aynı sesi çıkarmaya çalışınca hiç tepki vermiyorlar' İzmir Doğal Yaşam Parkı Müdürü Afşin: 'Şerafettin Bey sırtlanlarla iyi iletişim kuruyor. O bölüm bazı ziyaretçilerin çok ilgisini çekiyor. Vatandaş, sırtlan sesinin nereden geldiğini merak ediyor'