Mehmet Ak (21), koşma zorluğu, hızlı yürüyememe, çabuk yorulma ve ağrı şikayetleriyle özel bir hastaneye başvurdu.
Hastanenin ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Arazi, Ak'ın her iki bacağının kalça ile diz arasındaki uyluk kemiğinde eğrilik bulunduğunu tespit etti.
Ak'ın iki bacağını da "şiş kebap" denilen yöntemle ameliyat eden Arazi, gazetecilere yaptığı açıklamada, operasyon sonrası hastanın kemiklerinin düzeldiğini söyledi.
-"Kesik kemik parçaları şişe takılan etler gibi çivi ile tutturuluyor"
Tedavi sırasında kesilen kemik parçalarının düzgün pozisyonda kaynamasının son derece önemli olduğunu ifade eden Arazi, şunları kaydetti:
"Bunun için özel yapım titanyum çiviler kullanıyoruz. Bu ameliyata tıp literatüründe 'şiş kebap ameliyatı' adı veriliyor. Kesik kemik parçaları tıpkı şişe takılan etler gibi çivi ile tutturuluyor. Çivi mekanik olarak çok sağlam bir ortam oluşturduğu için ameliyatlardan sonra hastalarımızın ağrıları çok sınırlı oluyor. Ayrıca rahatlıkla yürüyebiliyorlar. Hastalarımızın ağrı duyması kesilen kemik uçlarının hareketi nedeniyle olmaktadır. Bu yeni çivi sistemleri çok sıkı olduğu için ameliyat sonrası dönem, hastalarımız için çok konforlu olmaktadır."
Ameliyat sonrası hastanın boyunun uzadığını, diz ve kalça eklemlerine gelen anormal yüklerin normale çevrildiğini anlatan Prof. Dr. Arazi, böylece uzun dönemde eklemlerde aşınma ve kireçlenmeye neden olacak etkenlerin de ortadan kaldırıldığını aktardı.
Mehmet Ak da sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, doktorlarına teşekkür etti.
Amerikalı profesör H. Scofield, 1946 yılında geliştirdiği ve kırılan kemiklerin tek bir çiviye yerleştirilerek düzgün hale getirilmesini sağlayan yönteme "şiş kebap" ameliyatı adını vermişti.
'Şiş Kebap Ameliyatı' İle Sağlığına Kavuştu
KONYA - Konya'da her iki bacağının uyluk kemiğinde eğrilik bulunan genç, tıp literatüründe "şiş kebap ameliyatı" olarak bilinen yöntemle sağlığına kavuştu.