Kampin açilis törenine katilan Göç ve Iltica Bakani Notis Mitarakis, 3 bin kisi kapasiteli kampin göçmen kaçakçilari için de caydirici olacagini savundu.
Mitarakis, "Sisam bugün rahatliyor ve Vathi’deki utanç verici görüntüleri ardinda birakiyor." diyerek, Sisam’in Vathi bölgesindeki eski siginmaci kampindan farkli bir yapi olusturuldugunu kaydetti.
Yunan Bakan, kampta spor alanlari, çocuk parklari, ortak kullanimli çamasir makineleri ve mutfak olacagini da belirtti.
- Kampa STK'lardan tepki var
Yüksek güvenlik önlemlerine sahip olacagi belirtilen yeni siginmaci kampi, insan haklari örgütleri ve sivil toplum kuruluslari tarafindan cezaevine benzedigi gerekçesiyle elestiriliyor.
Sinir Tanimayan Doktorlar Örgütünün kampa iliskin yaptigi açiklamada, "Yeni cezaevi-kamp mülteciler, siginmacilar ve göçmenler için olumlu bir gelisme olarak gösteriliyor. Ancak gerçekte onlarin tecrit edilmelerine ve tekrar incinmelerine neden olacak distopik bir kabustur.” degerlendirmesi yapildi.
- Adalardaki siginmacilarin yüzde 50’sini kadinlar ve çocuklar olusturuyor
Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliginin verilerine göre, Yunanistan'in Ege adalarinda yüzde 71’i Siginmaci Kabul ve Kimlik Tespit Merkezlerinde yasayan 6 bin 650 siginmaci bulunuyor. Adalardaki siginmacilarin yüzde 48’i Afganistan, yüzde 13’ü ise Suriye kökenli. Bu adalarda ikamet eden siginmaci nüfusun yüzde 21’ini kadinlar ve yüzde 29’unu çocuklar olusturuyor. Çocuklarin yüzde 12’sini ise çogunlugu Afganistan’dan gelen refakatsiz çocuklar olusturuyor.
Sisam Adasi'nda Insan Haklari Örgütlerinin Tepki Gösterdigi Siginmaci Kampi Açildi
Yunanistan'da insan haklari örgütleri ve sivil toplum kuruluslarinin tepki gösterdigi kontrollü, kapali siginmaci kampi Sisam Adasi’nda açildi.



















