Siseden Gelen Tehlike Açiklamasi 'Gözünüzden Olmayin'

Siseden Gelen Tehlike Açiklamasi 'Gözünüzden Olmayin'

Yaz aylarinda gazli içecek tüketimi artarken, sise kapaklarinin açilirken dikkat edilmemesi nedeniyle birçok kisinin gözünden yaralanmasina neden olurken, bazilari da gözünü kaybediyor. Manisa’nin Salihli ilçesinde görevli Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Seçkin Meriçeli, gazli içecek siselerinin is kazalarindan sonra gelen göz yaralanmasi nedenleri arasinda listeyi zorladigini söyledi.

Gazli içecek kapaklarinin kesinlikle çakmak, biçak, kasik gibi aletlerle açilmamasi gerektigi konusunda uyaran Op. Dr. Seçkin Meriçeli, “Sise açacagi kullanmadan açmaya çalismak basinç etkisiyle gözünüze zarar verebilirsiniz. Gazli içecek kapaklarini açarken dikkat etmek gerekiyor. Sise kapaklarini çakmak, kasik gibi aletler ile açmaya çalismak çok tehlikelidir. Kapagin dikkatsizce açilmasi sisenin içindeki basincin etkisiyle firlayan kapagin göze zarar vermesine neden olmaktadir. Adeta mermi gibi göze gelen gazli içecek sise kapagi kalici körlüklere neden olmaktadir. Sikistirilmis metal sise kapaklarina bagli olusan göz yaralanmalarinin önlenmesinde sise açacagi kullanilmasi önemlidir. Vidali çevir, aç kapaklarin kullaniminin yayginlastirilmasi veya sise açacagi kullanmaliyiz” diye konustu.



“Dogru müdahale hayati önem tasimaktadir”

Göz yaralanmalarinda ilk dakikalarin hatta saniyelerin bile büyük önem tasidigina dikkat çeken Op. Dr. Meriçeli, “Özellikle gözde delinmelere ve gözün disari çikmasina neden olabilecek bu gibi kazalar önemli acil olgularinin basinda gelmekle birlikte, yanlis yapilan her girisim, geri dönüssüz sonuçlara neden olabilecegi için dogru müdahale hayati önem tasimaktadir. Göz yaralanmalarinin meydana geldigi kazalarda ilk olarak gözün steril bir mendille veya petle kapatilmasi gerekir. Göze asla dokunulmamali ve eger göze bir sey battiysa kesinlikle çikartmaya çalismamalidir. Aksi takdirde gözün içindeki materyalin disari çekilme riski vardir. Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden en yakin saglik kurulusuna basvurulmalidir” çagrisinda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile