Sivas Et Kombinası'nın Açılış Töreni

Sivas Et Kombinası'nın Açılış Töreni

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Sivas Et Kombinasının açılışında yaptığı konuşmada, "Şu an 34 ülkede gıda sıkıntısı var. 80 ülkede suya erişimde sıkıntılar yaşanıyor ama çok şükür 4 mevsimi aynı anda yaşadığımız bu güzel cennet vatanımızda toprağımızın kıymetini bilmek durumundayız" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Et Kombina binasının açılışı için Sivas’a geldi. Bakanlar Çelik ve Yılmaz’ı havalimanında Sivas Valisi Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın diğer yetkililer karşıladı. Bakanlar ilk olarak, Hakkari’de dün şehit düşen deniz sözleşmeli er Nurullah Çakır’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. İki bakan daha sonra kent merkezine 22 kilometre uzaklıktaki Kovalı Mevkii’nde bulunan ve İl Özel İdaresi tarafından yapımı tamamlanan Et Kombinası binasının açılışı ve çiftçilere hibe hayvan desteği dağıtımı törenine katıldı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Hangi dönemde olursak olalım tarım olmazsa olmaz, gıda güvenliği olmazsa olmaz bunun için de Atatürk diyor ki ’Milli ekonominin temeli tarımdır’. Bu Atatürk döneminde de öyleydi bugün de öyle, tarım olmazsa hiçbir şey olmaz. Hem nüfus artıyor hem de tüketim alışkanlığı da artıyor buda tarımın ve gıdanın önemini daha da çok artırmaktadır Tarımsal üretim değerleri dikkate alındığında Türkiye Avrupa’da birinci, dünyada yedinci sıradadır" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise kombinanın Sivas’a hayırlı olmasını dileyerek, "Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Zor bir süreçten geçiyoruz. 100 yıl önce bizim yanı başımıza ülkelerle ilgili masa başında plan yapanlar cetvelle ülkeler oluşturanlar yüzyıl bu coğrafya da huzur diye bir şey bırakmadılar. Hep kan aktı, hep gözyaşı aktı. Hala da devam ediyor. Yine aynı çevreler şimdi oturmuş yeniden bir plan yapıyorlarsa ve bu planları masa başında yapıyorlarsa bu planlar göz yaşından başka hiç bir şey ortaya çıkarmayacaktır. Onun için güçlü Türkiye bütün bu yaşanan olaylara müdahil ve artık bunların masa başında çözülemeyeceğini dünyaya haykırıyoruz haykırmaya devam edeceğiz. Yıkıyorlar, yakıyorlar sonrada yıllar sonra binlerce insanı katlettikten sonra yapmaya başlıyorlar. Onun için Türkiye gür sesini yükseltiyor. Bu sesimizin gür olarak devam etmesi için birlik ve beraberliğe ihtiyaç var" diye konuştu.

"Tarım stratejik bir sektördür"

Tarımın stratejik bir sektör olduğunu söyleyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son derece önemli bir sektör tarım ülkemiz için bir tercih değil tarım ülkemiz için bir zarurettir olmazsa olmazdır. Biz size öyle bakıyoruz üretenler, ahırlarda, ağıllarda, tarlada, bağda, bahçede çapayla meşgul olanlar siz başımızın tacısınız. Tarımda kalkınma olmadan diğer anlamlarda bu kalkınmayı başarmak çok mümkün değil. Televizyon, cep telefonu olmadan olur ama sofranıza ekmek gelmiyorsa, sofranıza zeytin, peynir gelmiyorsa yani sizi ayakta tutan gıda, yani tarım ayakta değilse sizin ayakta kalmanız mümkün değil onun için tarımın öneminin her gün arttığını bilerek çalışmalarımızı ona göre sürdürmemiz gerekiyor. İşte topraklar azalıyor, gerek konut gerek sanayi adı altında dünyanın her yerinde tarıma elverişli topraklar azalıyor, diğer taraftan iklim değişiyor, iklimler değiştiği için çok ciddi su sıkıntıları ile karşı karşıya insanlık diğer taraftan nüfus artıyor. Bugün üretilen tarımsal ürünlerin yüzde 60’ından fazlasını üretmezse insanların geçinmesi mümkün değil. Şuan 34 ülkede gıda sıkıntısı var. 80 ülkede suya erişimde sıkıntılar yaşanıyor ama çok şükür 4 mevsimi aynı anda yaşadığımız bu güzel cennet vatanımızda toprağımızın kıymetini bilmek durumundayız."

"Tarımsal hasılamızı 150 milyar dolara çıkaracağız"

Çiftçilere destek vermeye devam edeceklerini ifade eden Çelik, "Aşık Veysel bu coğrafyanın yetiştirdiği bir deha, büyük insan benim sadık yarim kara topraktır derken laf olsun diye söylemiyor toprak bize çok şeyler veriyor ama biz toprağa ne veriyoruz acaba yüzümüzü ak edecek bir şey veremiyoruz. 147 milyar TL’lik bir tarımsal hasılamız var. Bunu 150 milyar dolara çıkaracağız yani 3 misli geliştirmemiz gerekiyor. 17 milyarlık ihracatımız var bunu 40 milyara çıkaracağız. Sizler çalışacaksınız bizler sizlere destek vereceğiz. Türkiye’yi 941 havzaya böldük hangi havzada ne ekilecek, ne ekilmesi lazım hangi ürünü ekersek verimimiz daha da artar bunları tek tek inceledik. Sivas’ı da inceledik hangi ürün ekilirse çiftçi bundan daha fazla memnun olur ve verimimizi artırırız. Bugüne kadar çok destek verdik ama yeni destek modelimiz artık havza bazlı olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından hibe desteği alanlara belgeleri verildi.

Bakanlar Faruk Çelik ve İsmet Yılmaz, protokol üyeleriyle birlikte tesisin kurdelesini kesti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile