Sivas'in Simgeleri Sanatçilarin Elinde Yeniden Yorumlandi

Sivas'in Simgeleri Sanatçilarin Elinde Yeniden Yorumlandi

Sivas’ta Atatürk ve Kongre Müzesi’nde Türkiye’ye müzeciligi getiren ilk isim olan Osman Hamdi Bey için oda olusturuldu. Olusturulan odada ressamlar tarafindan bin bir emekle yapilan resimlerde Sivas’in simgeleri yansitildi.

Kent merkezinde bulunan Atatürk Kongre Müzesinde olusturulan Osman Hamdi Bey Odasi’nin açilisi gerçeklestirildi.

"Arkeolog ve Ressam olan Osman Hamdi Bey, Sivasli bir ressam olsaydi Sivas’taki tarihi dokulari ve motiflerini eserlerine nasil yansitirdi?" düsüncesiyle yola çikilan ve 29 sanatçinin 38 resminin yer aldigi sanat eserleri sanatseverlerle bulusturuldu.

Sivas Valiligi ve Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan desteklenen serginin küratörlügünü Ressam Caner Kemahlioglu üstlendi. Sanatseverlerin ilgi gösterdigi sergi yaklasik 2 ay boyunca devam edecek.

Sivasli ressam, ayni zamanda küratörlük yapan Caner Kemahlioglu, serginin yaklasik 2 ay devam edecegini belirterek, "Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde yüksek lisansimi bitirdim. Su anda doktoraya hazirlaniyorum ve ayni zamanda da küratörlük yapiyorum. Bu sergi Osman Hamdi Bey’in ve Atatürk’ün müzecilik yönüyle ilgili toplamda 29 sanatçiyi bir araya getirerek 38 tane eserden olusmaktadir. Ayni zamanda da Osman Hamdi Bey’in bazi önemli eserlerinin, ’Eger Osman Hamdi Bey, Sivasli bir ressam olsaydi. Sivas’taki tarihi dokularimizi, motiflerimizi ve bezemelerimizi eserlerine nasil yansitirdi’ basligiyla da hareket ederek sanatçilarimiz modern bir yaklasimda bulundu” dedi.



“Haziran ayi Asik Veysel ayi”

Kemahlioglu 2024 yilinda da serginin devam edeceginden bahsederek, “Bu koleksiyon sergimiz 2024 yili içerisinde de Türkiye’de bazi önemli galeri ve fuarlarda yer alacak. Özellikle sanatçi tanitimi ve sanatçilarin eserlerinin satisi bakiminda fuarlara ilgi gösterecegiz. Sivas Atatürk Kongre ve Müzesi’nin kapilarini açmis oldugu bu özel koleksiyonumuz ortalama 2 ay sürecek sekilde sanatseverlere açik olacaktir. Bu serginin önemi müzecilik yönümüzle ilgili. Bilirsiniz ki Osman Hamdi Bey Türkiye’nin önemli isimlerinden arkeolog ve ilk müzecimiz. Bununla ilgili ilk haziran ayinda yola çiktik. Haziran ayi bu yil Asik Veysel yili oldugu için Asik Veysel sergisi açtik ve yaninda da kaplumbaga terbiyecisi eseriyle tek bir eserle koleksiyonumuzun tanitimini yaptik. Tanitimda müzecilik yönüyle ilgili, Atatürk’ün müzecilik yönüyle ilgili bir takim arastirmalar ve planlar dogrultusunda da aralik ayinda koleksiyonumuzu gerçeklestirmis olduk. Benim için en önemli parçalardan olusan sergim ve koleksiyonum diyebilirim” ifadelerini kullandi.

“1907’de yapilan eserin birebir kopyasi”

Güzel sanatlar fakültesinde yüksek lisans yapan ressam adayi Muhammet Hizir Yüksel, Osman Hamdi Bey’in en önemli eserinden bahsederek, “Samsun 19 Mayis Üniversitesi’nde güzel sanatlar egitiminde yüksek lisans yapiyorum. Yapmis oldugum tablo Osman Hamdi Bey’in ilahiyatçi eseri. Eserin aslinda iki yapim asamasi var. Bunlardan birincisi çok daha büyük ebatlarda. Biz burada Caner Bey ile ikincisini çalistik. Eser bana ait ama tamamen beraber diyalog içerisinde seçtigimiz ve tercih ettigimiz bir eser. Bu 1907’de yapilan eserin bire bir kopyasi. Tam olarak ebatlar olarak, renkler olarak elimden geldigince eserin orijinaline bagli kalmaya çalistim. Tek bir durum var farkli diyebilecegimiz. O da eserin içerisinde bulunan kitaplar ve yazili bölümü. Eserin orijinaline baktigimizda tam olarak net bir sekilde görünmüyordu. O yüzden yazi birimlerini biraz degistirdik. Onun disinda her sey bire bir. Eserin orijinaliyle ayni tuttuk. Samsun’da güzelce uzun bir süre çalistim ve bugün Sivas’ta sergimizi açtik. Osman Hamdi Bey’in en önemli eserlerinden birisi, akla ilk basta Kaplumbaga Terbiyecisi geliyor. Ama birçok kesimin bilmedigi taraflar da var. Ilahiyatçi da en önemli eserlerinden birisi” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile