Rizeli olan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Kadir Ali Seçer, aylar önce ögle aralarini üniversite kampüsünün arkasinda bulunan Kardesler ormaninda doga yürüyüsü yaparak degerlendirmeye karar verdi. Seçer, yürüyüslerinde ormanindaki kirliligi fark etti. Sivas’in simgelerinden olan ve sehir merkezindeki tek ormani gücü yettigi kadar temizlemeyle karar verdi. Zamanla Seçer’e birçok akademisyen ve üniversite çalisani destek verdi. Iyi niyetli bu girisim kisa sürede adeta kampanyaya dönüstü. Ögle aralari yürüyüse çikan akademik ve idari personel hem yürüyüs yapiyor hem de imkanlari ölçüsünde ormani temizlemeye çalisiyor. Seçer ve arkadaslarina önemli bir destekte Sivas Belediyesi’nden geldi. Sivas Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü ekibe hem personel hem de ekipman destegi verdi. Ormanin içerisine çöp konteynerleri yerlestirildi.
Her sey Sivas’in tek ormani için
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Kadir Ali Seçer, Kardesler ormaninin Sivas’ta sehir merkezinde bulunan tek orman oldugunu söyledi.
Seçer, “Çalismamiz ögle aralarinda yaptigimiz yürüyüste yol kenarindaki çöpleri toplamakla basladi.
Arkadaslarimizin da katilimi, belediyemizin de destegi ile çalismamiz büyüdü. Sivas Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü tarafindan çöp konteynerleri saglandi. Insanlarimizin bu çalismayi görüp destek vermelerini istedik. Hassasiyetimiz sudur. Kardesler ormani Sivas’imizin sehir merkezindeki tek ormanidir. Sivas’in siluetedir. Bizlerin nefes aldigi yerdir. Bizim yesil vatanimizdir. Nasil mavi vatandaki kirlilik zaman zaman içinden çikilmaz bir hal aliyorsa, bizde burada ormanin içerisine girdikçe kirliligin boyutunu görebiliyoruz” dedi.
"Yetistirmek zor tahrip etmek çok kolay"
Seçer, bir ormanin en az 70 yilda olustugunu ama tahrip etmenin çok daha kolay oldugunu belirterek, “Agaçlarin diplerinde; maskeden çocuk bezine, otomobil pançolarindan hazir gida kap ve posetlerine kadar her seyi bulmam mümkün. Bu çöpleri kaldirdigimiz zaman o topragin altinda hayat olmadigini görüyoruz. Bu kirlilik artinca agaç diplerinde biriken bu çöpler agaçlarin hava almasini engelleyecektir. Bu agaçlar ölecektir. Böyle bir ormanin olusmasi en az 50-60 yildir. Bu ormani olusturanlardan Allah razi olsun. Ahirete intikal edenlere Allah rahmet eylesin. Bir agacin yetismesi 70 sene ama onu tahrip etmek çok kolay” dedi.
"Ormana çöp atmak gelecegimize ihanettir"
Ormanda birakilan çöplerin insanligin gelecegine ihanet oldugunu söyleyen Seçer, “Insanlarin günü birlik bu ormana gelip, yiyip için egleniyorlar ama hemserilerimizin sunu bilmesi lazim. Çöplerin dogada ne kadar uzun sürede kayboldugunu düsündügümüz zaman, bir agacin büyümesi, bir ormanin olusmasin ne kadar zaman aldigini düsündügümüz zaman Sivas’ta agaç ve ormanlar altin kiymetinde olmasi lazim. Bu sadece denetleme, kontrol ve ceza ile çözülecek bir mesele degil. Sivasimizin Yoz döneminde nüfusu 2.5 milyona kadar çikiyor. Kardesler ormani güzelligi ile onlari davet ediyor. Gelip yiyip için, çöplerini yanlarinda sehir merkezine götürüp uygun bir çöp konteynerine atmak yerine agaç diplerine biraktiklarini gördük. Bu kendi gelecegimize, dogamiza çevremize çok büyük bir ihanettir. Insanlarimizdan daha hassas olmalarini istiyoruz” seklinde konustu.
Sivas Ormanina Rizeli Eli Degdi
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversite Genel Sekreteri Kadir Ali Seçer‘in Kardesler ormanini çöpten kurtarmak için baslattigi mücadele çig gibi büyüyor.