Sivas'ta 150 Yillik Degirmende Geleneksel Üretim Devam Ediyor

Degirmenin sahibi 63 yasindaki Emrullah Asbilek: 'Su degirmenlerinden ögütülen bugdaydan elde edilen undan yapilan ekmek yumusacik ve lezzetli oluyor'.

Sivas'in Hafik ilçesinde su ile çalisan yaklasik 150 yillik degirmen, yörenin un ihtiyacini karsilamaya devam ediyor.

Valilikten yapilan açiklamaya göre, Türkiye’nin sayili illerinde bulunan su degirmenleri gelisen teknoloji ile tarihe karisiyor. Hafik ilçesine 40 kilometre uzaklikta yer alan Sahin köyündeki su degirmeni ise eski usul sistemle çalisarak adeta teknolojiye meydan okuyor.

Sahin Deresi’nin buz gibi suyu ile dönen degirmen, yörenin kepekli un ihtiyacini karsiliyor.

Degirmenin sahibi 63 yasindaki Emrullah Asbilek, su degirmenlerinde elektrikle çalisanlara göre daha kaliteli bugday ögütüldügünü belirterek, "Su degirmenlerinden ögütülen bugdaydan elde edilen undan yapilan ekmek yumusacik ve lezzetli oluyor. Dogal olmasi bir tarafa doganin içerisinde un üretmenin keyfi bambaska." ifadesini kullandi.

Degirmenin yaklasik 150 yillik geçmise sahip olduguna dikkati çeken Asbilek, sunlari kaydetti:

"Burasi babam ile amcamin yapmis oldugu bir degirmen. Burada sadece un ögütmüyor, bulgur da çekiyoruz. Ayrica bu yapi içerisinde kereste de biçiyoruz, bileme makinesinde de biçaklarimizi, baltalarimizi biliyoruz. Babam vefat edince bu degirmenin sesinin kesilmesine izin vermedim, geleneksel yöntemlerle un ögütmeye devam ediyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile