Sivas'ta bir ögretim üyesi ile veteriner hekimin, toksoplazma parazitinin ev kedilerinden insanlara bulasip bulasmadigiyla ilgili bilimsel çalismasinin sonucu açiklandi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tip Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Duran Atas ve veteriner hekim Ibrahim Özmen, kedilerden insanlara toksoplazma parazit geçisi olup olmadigini arastirmak amaciyla yaklasik 1 yil önce bilimsel çalisma baslatti.
Üniversitede tez konusu olan çalismayla evinde kedi besleyen kisilerden alinan kan örnekleri ile beslemeyenlerin kan örneklerinde toksoplazma parazitinin görülme sikligi arastirildi.
Özmen, gazetecilere yaptigi açiklamada, halk arasinda "kör eden parazit" seklinde bilinen toksoplazmanin, topraktan, sudan, kedi diskisindan, çig et ve sütten bulasabilen bir parazit türü oldugunu belirterek, "Medyada ve halk nezdinde genelde sadece kedilerden bulastigi yönünde bir algi var. Biz bunun üzerine Doç. Dr. Ahmet Duran Atas hocamizla bir çalisma yaptik." dedi.
Çalismada kedi besleyen ile beslemeyen seklinde iki farkli grup olusturduklarini ve 182 kisiden kan örnegi alindigini anlatan Özmen, "Bunun 91'i en az 1 yildir evinde kedi besleyen, diger 91'i de kediyle hiç temasi olmamis, veteriner klinigi ya da barinak gibi yerlerde çalismamis kisiler. Kan alim sürecinde, randevulari iki grubun birbiriyle çakismayacagi sekilde verdik. Çalismanin test asamasi ise SCÜ Tip Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dali Laboratuvari'nda 'Elisa testi' yöntemiyle yapildi. Çalismaya baslamadan önce yine ayni üniversitenin etik kurulundan da girisimsel onay alindi. Daha sonra da jüri önünde sunuldu ve kabul gördü." diye konustu.
Özmen, bilimsel çalismayla kedi beslemeyen grupta yüzde 44 oraninda toksoplazma parazitine bagli enfeksiyon saptadiklarini, kedi besleyen grupta ise bu rakamin yüzde 22'ye indigini gözlemlediklerini dile getirerek, sunlari söyledi:
"Bu sonuç tabii söz konusu parazitin kedilerden bulasmadigi anlamina gelmiyor. Fakat diger bulas yollarinin kediyle bulas noktasina göre daha riskli oldugunu, en azindan kediyle temasin daha fazla bir risk olusturmadigini ortaya koyuyor. Bu baglamda kedisi olan hayvanseverlerin gönlüne su serpmis oluyoruz. Yine de tedbiri elden birakmamak adina kedilerin kumlari temizlenirken ya da asilari yapilirken dikkat edilmeli."
Sivas'ta Ev Kedilerinin 'Toksoplazma Paraziti' Bulastirip Bulastirmadigi Arastirildi
Cumhuriyet Üniversitesindeki çalismada, kedi beslemeyen grupta yüzde 44 toksoplazma parazitine bagli enfeksiyon saptanirken, kedi besleyen grupta ise bu oranin yüzde 22'ye indigi tespit edildi.