Sivas'ta FETÖ/PDY Davası

Haklarında dava açılan 4'ü tutuklu eski polis, 5 sanığın yargılanmasına devam edildi Duruşmada mahkeme başkanının tavsiyesi üzerine etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak bildiklerini anlatan eski polis tahliye edildi.

Sivas'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 4'ü tutuklu polis, 5 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, haklarında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan dava açılan tutuklu emekli polis R.G, ihraç edilen tutuklu polisler A.G, M.K, M.T. ile tutuksuz yargılanan ev kadını D.T. ile yakınları ve avukatları hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Mehmet Burçin Çetinkaya, sanıklara etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmaları tavsiyesinde bulundu. Bu konuda kapsamlı bilgi aktaracağını belirten Çetinkaya, "Suçlamaları kabul etmiş olmuyorsunuz. Bizim amacımız sizlere suçlamaları kabul ettirmek değil, sizin karşınızda bir terör örgütü var. Yok olmak istemiyorlar. Hukuksuz oldukları için zamanları çok, bu nedenle hikaye uydurmaya yeterince de zamanları var. Devlet görevlilerinin hakimin, savcının zamanları çok az. Etkin pişmanlık hükümlerini kapsamlı olarak herkes anlatmayabilir ancak ben size anlatacağım. ByLock, parmak izi niteliği taşıyor. Yoldan geçen birisi savcılığa gidip ByLock kullandığını söylese dahi savcı inanmaz, gönderir. Önemli olan dosyadaki delillerdir." dedi.

Sanık M.T, ifadesinde hakkındaki bilirkişi raporlarını kabul etmediğini belirterek, savunma için süre istedi. Mahkeme başkanı ise savunma yapmayan M.T'ye bu şekilde örgütsel bir tavır sergilediği uyarısında bulundu.

M.T'nin eşi D.T. de ByLock kullanmadığını ve örgütün haberleşme programını kullanması için bir neden olmadığını öne sürdü. Mahkeme başkanının, ByLock yüklü telefonu eşinin kullanmış olabileceğini belirtmesi üzerine D.T, bu konuyu bilmediğini iddia etti.

Tutuklu sanıklardan eski 4. sınıf emniyet müdürü M.K. de gelen raporları ve hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirtti. Bilirkişi raporunun içeriğine katılmadığını aktaran M.K. "Kimseyi ByLock'a eklemedim veya çıkarmadım. Telefonumu polislere kendim verdim." şeklinde savunma yaptı.

- "Devletimden ve ailemden özür diliyorum."

Mahkeme başkanının tavsiyesi üzerine etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini belirten A.G. ise yapıyla ilgili bildiklerini anlattı. Telefonuna ByLock programını Z.G'nin tavsiyesi üzerine kurduğunu ifade eden A.G, "Sivas'a 2012 yılında geldikten sonra arkadaş çevremden adını duyduğum ByLock programını 2014 yılında kurdum. Tanık koruma biriminde çalışıyordum, bu nedenle gizli tanıkların da bizi tanımaması için kendimize kod adı vermekteydik. Z.G. benden sorumlu ve sohbet veren kişiydi. 2015 yılında evlendim ve Z.G. ile görüşmedim." ifadesini kullandı.

Yapıyla 2005 yılında babasının vefat etmesinin ardından tanıştığını anlatan A.G, cemaat mensubu diğer öğrencilerin kendisine namaz kılmasını ancak sohbetlere katılmamasını tavsiye ettiklerini söyledi. ByLock'u sadece mesajlaşma programı olarak kullandığını dile getiren A.G, şunları söyledi:

"Cezaevinde bulunduğum süre boyunca ByLock programını kabul etmeme nedenim, kendimi terörist olarak görmememdendir. Bank Asya kredi kartını ise hesap işletim ücreti alınmadığı için kullanmıştım. Eşim Sultan Murat Kolejinde çalıştığından katılım hesabı bulunuyordu. Eşimle ilgili herhangi bir adli soruşturma bulunmamaktadır. Bu aşamaya kadar bu şekilde kaldığımdan yani bir şey söylemediğimden dolayı devletimden ve ailemden özür diliyorum."

Sanıklardan R.G. de aleyhine olan hususları kabul etmediğini belirterek, tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan A.G'nin tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, dosyalarının ayrılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile