Sivas'ta Korkutan Görüntü

Sivas'ta Korkutan Görüntü

Sivas’in içme suyunu karsilayan 4 Eylül Baraji, bölgede yasanan kuraklik nedeniyle alarm veriyor.

Sivas kent merkezine uzakligi yaklasik 20 kilometre olan Kolluca köyü yakinindaki 4 Eylül Baraji kurakliktan nasibini aldi. Yetersiz yagislar ve kuraklik nedeniyle barajdaki su seviyesi gözle görülür derecede düstü. Kent merkezinin içme suyunun bir kismini karsilayan barajin yaklasik 2 yil önce çekilen görüntüsü ile simdiki görüntüsü suyun ne kadar çekildigini gözler önüne serdi.

Kolluca köyü sakinlerinden Ömer Yalçinkaya, barajda su kalmadigini söyleyerek, “Bizim köyümüze yagmur yagmiyor, kuraklik oluyor. Bu yüzden barajimizda su kalmadi. Eskiden kar ve yagmur yagardi, sular bol olurdu. Simdi bu derelerden su gelmiyor, eski mevsimler artik yok. Burasi Sivas’in içme suyu ihtiyacini karsiliyor fakat barajda su kalmadi. Yagmur ve kar yagisi olursa baraj dolabilir. Göl daraldikça su daha hizli azaliyor fakat genis olsa daha yavas azalir. Bu baraj bir kere tamamen doldu, simdilerde ise tamamen çekildi” seklinde konustu.



"Baraj adeta çöle dönüstü"

Barajin adeta çöle dönüstügünü söyleyen köy sakinlerinden Mustafa Yalçinkaya ise, “Su anda bulundugumuz yerin normalde sularla kapli olmasi gerekiyordu. Günümüzün sorunu kuraklik 4 Eylül Baraji’mizi da vurdu. Gördügünüz gibi sularin çekildigi yerlerde derin çatlaklar olustu, adeta çöle dönüstü. Sivas’imizin içme suyunun büyük bir kismi bu barajdan karsilaniyor fakat su an çok az bir suyumuz kaldi. Yetkililer daha iyi bilir fakat ben yaklasik 1-2 hafta suyumuz kaldigini tahmin ediyorum. 2012 yilinda bu baraj tamamen doluluk oranlarina ulasti. Sonraki yillarda yavas yavas geriledi. Geçtigimiz kista güzel yagislar oldu ama fazla dolmadi. Geçen sene yüzde 30 oraninda doluluk olustu. Su anda günden güne azalarak bu hali aldi” dedi.



"Su idareli kullanilmali"

Yalçinkaya, suyun idareli kullanilmasi gerektigini söyleyerek, “Vatandaslar suyu ellerinden geldigi kadar tasarruflu kullansinlar. Çünkü su insanlar için önemli bir yasam kaynagi. Idareli kullanmaktan baska sansimiz yok. Belediyenin de bu konuyla içme suyuyla alakali bir çalismasi var. Barajimiza da faydasi olmasini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.

Iki baraj birbirine baglaniyor

Sivas’in içme suyu ihtiyacini karsilayan 4 Eylül Baraji’na Hafik Pusat Özen Baraji’ndan su takviyesi yapilmasi amaciyla Sivas Belediyesi tarafindan çalisma baslatilmis, projenin ilk etabinin yüzde 32’si tamamlanmisti. Yaklasik 50 kilometre uzaklikta bulunan Pusat Özen Baraji ile 4 Eylül Baraji’ni birbirine baglayan projenin 2023 yilinin yaz aylarinda bitmesi planlaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile