Sivas'ta 'Patates Yetiştiriciliği Ve Önemli Patates Hastalıkları' Konulu Konferans Düzenlendi

Sivas'ta 'Patates Yetiştiriciliği Ve Önemli Patates Hastalıkları' Konulu Konferans Düzenlendi

Sivas Tarım İl Müdürlüğü tarafından 'Patates Yetiştiriciliği ve Önemli Patates Hastalıkları' konulu konferans düzenlendi.

Sivas İl Tarım Müdürlüğü'nde düzenlenen konferansa Vali Ali Kolat'ın yanı sıra Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi, Çevre ve Orman Müdürü Hamdi Dilmen, Ziraat Odası Başkanı Durmuş Şeker ile çok sayıda patates üreticisi katıldı.
Konferansta Sivas Valisi Ali Kolat, "Gerçekten patates üretimi ilimizde son yıllarda çok ciddi bir mesafe aldı. Türkiye'de ki tohumluğun Üç'te Bir'inin ilimizde üretiliyor olması bizim için fevkalade önemli. patatesin önemini 130 yıl önce Meşhur Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa belirtmiştir," dedi.
Halil Rıfat Paşa'nın yayınladığı Tembihname'de patatesin önemine vurgu yaptığını ve 130 yıl sonra aynı tembihi kendisinin yapacağını belirten Vali Kolat, "Bende 130 yıl sonra ki Sivas Valisi olarak aynı tembihte bulunacağım. Patata denilen ürün yer elması gibi bir şeydir. Bu ürünü insan ve hayvan yer ve ekmeğin yerini tutar. Çok yerde halk bununla beslenir. Bu ürün yağmur yağmasa da yetişir. Maazallah bir memlekete çekirge düşse ve ekinleri yese bile patataya zarar veremez. Hasılı bu ürün yoksullar için çok faydalıdır. Hangi köylerde ekilirse her ev kendi idaresine yetecek kadar mevsiminde patates ekilecektir. Ekmeyen çiftçiye ve kişiye hakkında ceza verilecektir diyor. 130 yıl önce paşa patatesin faydaları hakkında bilgi veriyor. Tabi ki Halil Rıfat Paşa teknolojiden bihaber olduğu için sadece çekirgenin tehdit olduğundan bahsediyor. Patatese sahip çıkmamız lazım. Her türlü tehlikeden ve hastalıktan korumamız gerekir. Bu panelde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum," şeklinde konuştu.
"DÜNYA'DA BİRİNCİYİZ"
Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya ise, "Ülkemiz dünya ekonomisi içerisinde 17. sırada. Tarımsal konular açısından ise birinci sırada. Dolayısıyla ülkemizin ekonomik geleceği ve insan neslinin devamı için tarım çok önemli bir sektör ve bu öneminden dolayı sürekli desteklenmesi lazım ve sürekli ön planda tutulması gereken stratejik vazgeçilmez bir sektördür," dedi. Tarımsal faaliyetin doğru bir şekilde yürütülebilmesi ve sonuç alınabilmesi için bilginin çok önemli olduğuna değinen Beykaya, "Bakanlığımızın temel misyonu çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarıdır. Bu kapsamda bakanlığımız bünyesinde çiftçi eğitim ve yayım şube müdürlüğü mevcuttur. Biz bu şubemiz bünyesinde, teknik elemanlarımızın gözetiminde tarla günleri, iletişim araçlarının kullanılması, görsel ve yazılı medyadan yararlanma, aynı zamanda çiftçi mektupları, panel ve toplantılarla bilgilendirme faaliyetlerini yürütmekteyiz" şeklinde konuştu.
2005 yılında göreve başladığını ve Sivas'ın potansiyelini değerlendirirken ilk olarak mevcut potansiyelin değerlendirilmesi ve daha ileri götürülmesi ikincisi olarak ise alternatif yaklaşımlar üzerine keşif çalışmalarında bulunduklarından bahseden Beykaya, "Patates tarımını ele aldığımız zaman Sivas için patatesin bir önemli gelecek olduğunun farkına vardık. Bunu geliştirmek için ilimizde patates üreticileri birliğini kurduk. Bu birlik Türkiye'de ilk birlikti. Nevşehir ve Niğde yöreleri patates tarımının yoğun olarak yapıldığı yöreler olmasına rağmen ilk birliği kurarak örgütsel tarım modeline geçtik. 2006 yılında Özel İdareden aldığımız kaynakla büyük oranda patates tohumu elde ettik ve bir patates tohumu şirketiyle anlaşarak elde ettiğimiz patates tohumunu üreticilerimize uygun bir bedelle vermiş olduk. Hem sertifikalı üretime geçmiş olduk, hem de kaliteli, teveccüh edilen çeşitlerle piyasaya girmiş olduk. Patates üreticileri birliği ile beraber yaklaşık bin ton civarında patates tohumu dağıtımımız oldu. Sadece ilimizde değil, Erzincan ve Tokat'a da bu konuda desteklerimiz oldu. Patates tarımını sınırlayan faktörlerin en başında patates siğili hastalığı gelmektedir. Bu siğil hastalığı nedeniyle Nevşehir ve Niğde yöresinde ekim alanları ciddi anlamda sınırlandırıldı. İlimizde ise yaptığımız çalışmalar çerçevesinde 2005 yılında 11 bin dekar olan patates üretimimiz şu an yaklaşık 60 bin dekar seviyesinde. Üreticilerimizi doğru bir şekilde yönlendirerek bu sonucu elde ettik. Siğil hastalığının ilimize bulaşmaması için yoğun olarak çaba gösterdik. Muhtarlarla, üreticilerle toplantılar yaparak siğilin ilimize bulaşmaması için gerekli gayretleri gösterdik. Bu çalışmalarımız sonucunda bakanlığımız ilimizi patates tohumu üretim merkezi ilan etti. Patates bizim için bu kadar önemli ama bizi bekleyen çeşitli risklerde var. İlimizde patates siğili hastalığı yok ama üreticilerimizden menşei belli olmayan, sertifikası olmayan tohumları olmamalarını istirham ediyoruz. Bizimle sıkı bir diyalog içerisinde olsunlar istiyoruz. Üretime başlamadan önce bizden üretim izni alsınlar, satış durumunda ise satış izni alsınlar. Özellikle bakanlığımızın yasakladığı Nevşehir, Niğde, Ordu, İzmir ve Bolu illerinden kesinlikle tohumluk patates almasınlar, bizimle mutlak suretle diyalog içerisinde olsunlar. Patates nasıl ilimiz için önemli bir gelecekse bu geleceği karartmak veya daha aydınlık günlere taşımak bizim elimizde" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Turgut Atay, Ziraat Yüksek Mühendisi Yasin Bedrettin Karan ve GOP Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim elemanı Doç. Dr. Yusuf Yaşar Tarım İl Müdürü Beykaya'nın moderatörü olduğu konferansta sunumlarını yaptı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile